Oroszország hadihajókat küld a Földközi-tengerre

Moszkva folyamatosan növeli az orosz katonai jelenlétet Szíriában, ahol katonáik Bassár al-Aszad elnököt segítik. Most a Kremlben elrendelték azt is, hogy Fekete-tengeren állomásozó orosz flottából egy hajókontingens menjen gyakorlatozni a Földközi-tenger keleti medencéjébe. A délre rendelt hajók között van két irányított rakétákat hordozó cirkáló, több kétéltű támadó hajó, egy megfigyelő és egy partraszálló hajó is. Egy török hajófigyelő blog is megerősítette, hogy ezek a járművek megindultak a gyakorlatra.

Bár Oroszország egyelőre még semmit nem mondott a gyakorlat pontos helyéről, az valószínűleg a Ciprus és Szíria közötti vizeken lesz majd. Erre abból lehet következtetni, hogy felszólította a polgári repülőjáratokat, hogy kerüljék a térséget, és Szíria Földközi-tengeri partján van egy orosz tengerészeti bázis Tartúszban. Ezen kívül az oroszok eddig Szírián belül eddig Latakiába küldték a legtöbb katonájukat, ami szintén egy Földközi-tengeri kikötőváros nem messze Tartúsztól.

Az orosz kormány szerint a katonák egy rakás feladatot, köztük 40 harci helyzetet gyakorolnak majd. A gyakorlat valószínűleg szeptember végén kezdődik.

Bár ebben többen kételkednek, Moszkvában azt mondják, hogy a gyakorlat nincs összefüggésben azzal, hogy egyre nagyobb az orosz katonai jelenlét Szíriában. A Kreml szerint ezt a gyakorlatot már 2014 óta tervezik. (BI)