Putyin: Az ukrajnai válság egy kívülről irányított „katonai puccs” eredménye

külföld
2015 szeptember 28., 16:03
comments 624

„Az Egyesült Államok kész együttműködni bármely országgal, beleértve Oroszországot és Iránt”, a több mint 4,5 éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében – mondta az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Barack Obama amerikai elnök.

„De be kell ismernünk, hogy annyi vérontás, annyi mészárlás után nem lehet visszatérés a háború előtti satus quóhoz” – tette hozzá, zsarnoknak nevezve Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Obama szerint Szíriában „irányított (hatalmi) átmenetre” van szükség. Obama szerint e-Aszad és moszkvai szövetségese, Vlagyimir Putyin olyan lépéseket tett, amik visszavetették az országaikat az időben.

Obama később találkozik majd Vlagyimir Putyin elnökkel, a megbeszélésükön hangsúlyosan szerepel majd a Moszkvával szövetséges Aszad elnök és rendszerének sorsa is.

photo_camera Fotó: Don Emmert / AFP

Obama a világszervezet fórumán azt is mondta, szó sem lehet az olyan „apokaliptikus szekták” megtűréséről, mint amilyen az Iszlám Állam, és az Egyesült Államok „nem kér elnézést” azért, hogy a katonai erejét beveti ellene.

Obama szerint az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók nem a hidegháborúhoz való visszatérés szándékát tükrözik, de szerinte a világ nem lehet tétlen, miközben Oroszország büntetlenül sérti meg Ukrajna szuverenitását. Mint mondta:

„Ha ez következmények nélkül megtörténik Ukrajnában, akkor ez minden itt egybegyűlt országgal megtörténhet.”

Az amerikai elnök a nemzetközi rend erejére és a háború megakadályozására vonatkozó példaként emelte ki az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodást, amiben Oroszország az USA partnere volt.

Amerika szükség esetén kész a katonai erőt alkalmazni a globális kihívások megoldása érdekében, de a világot nem vezetheti olyan filozófia, ami szerint „a hatalom alakítja a jogot” – mondta Obama., aki sürgette, hogy az amerikai kongresszus oldja fel a Kuba elleni embargót.

Obama felszólt azok ellen is, akik „falakat építenek, hogy kívül tartsák a bevándorlókat”, és „démonizálják” a más vallásúakat. Ez egyszerre szólt olyan európai országoknak, mint amilyen Magyarország, és a 2016-os amerikai elnökválasztásra induló republikánus Donald Trumpnak, igaz, Obama nem említett neveket.

A világszervezet szónoki emelvényéről elmondott, 43 perces beszédében (más állam- és kormányfők rendszerint 15 percet kapnak) Obama most először nem tett említés az izraeli-palesztin konfliktusról.

Putyin: Az ukrajnai válság egy kívülről irányított „katonai puccs” eredménye

Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés elutasítása, mert Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az IS ellen – mondta Vlagyimir Putyin, aki 10 év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában, New Yorkban.

„Úgy gondoljuk, hogy óriási hiba az együttműködés megtagadása a szíriai kormánnyal, a szíriai kormányerőkkel, amik bátran, szemtől szembe harcolnak a terrorral” – mondta az orosz elnök, aki egy szélesebb körű, a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonló nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amiben a muszlim országok, köztük a szíriai kormányerők kulcsszerepet játszanak. Az ENSZ hatalmas potenciállal rendelkezik, amivel hozzá tud járulni egy új globális konfrontáció megelőzéséhez – mondta.

photo_camera Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Putyin szerint az ún. demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett a Közel-Keleten, a hatalmi vákuumot pedig szélsőségesek töltötték ki.

Szerinte az ukrajnai válság is egy kívülről irányított „katonai puccs” eredménye, és a NATO-bővítésnek köze van az ukrajnaihoz hasonló geopolitikai krízisek kitöréséhez.

Putyin, anélkül, hogy megnevezte volna az Egyesült Államokat, bírálta „a dominancia egyetlen központját”, ami a hidegháború után jött létre, és ami az ENSZ megkerülésére törekszik. Szerinte az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók ellentétesek az ENSZ alapelveivel, és a rendezésnek figyelembe kell vennie a Donyec-medence lakóinak érdekeit, és hogy csak a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása vethet véget a vérontásnak Ukrajnában.

Az orosz elnök beszéde alatt az ukrán küldöttség elhagyta a tanácstermet. Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint a karzaton Putyinnal szemben kibontottak egy Ilovajszkból származó ukrán zászlót. (CNN, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.