Ne érvelj, sírj!

TUDOMÁNY
2015 október 12., 07:50
comments 196

Rob Yeung pszichológus azt írta az új könyvében, hogy sajnos sokkal többször lehet valakit meggyőzni az igazunkról, ha egyszerűen az érzelmeire hatunk, mintha az összes tényt előadva, logikusan felvázolnánk a helyzetet.

Például hiába tudják a legtöbben, hogy a dohányzás káros, vagy hogy le kell fogyni, az egyszerű adatok alapján felvázolt érvek nem elég motiválóak, az érzelmeikre kell hatni. A kutatók azt találták, hogy ha valakinek problémái vannak az érzelmek feldolgozásával, az döntéshozatalkor is bizonytalan lesz.

Különböző helyzetekben különböző érzelmekre kell hatni, attól függően, hogy például az-e a cél, hogy felbosszantsa az alanyt egy társadalmi igazságtalanság, vagy humorral akarjuk őt bevonni, esetleg el akarjuk őket kápráztatni.

A leghatékonyabb ilyen eszköz pedig – ahogy azt a magyar miniszterelnök amerikai tanácsadója is felismerte – a félelem. De az is csak akkor működik, ha ajánlanak ellene egy egyszerű megoldást. (Például: nem lesz tüdőrákod, ha leteszed a cigit.)

Szintén jövedelmező lehet, ha mások büszkeségére, vagy még inkább a szégyenérzetükre hatunk. Egy 2007-es kutatásban egyes választópolgároknak azt mondták, hogy aki elmegy szavazni, az büszke lehet, mert megjelenítik a nevét a helyi újságban, másoknak azt mondták, hogy aki nem megy el, annak kerül ki a neve a szégyenfalra. Az utóbbi volt az eredményesebb.

Ebben a felfedezésben valójában semmi új nincs, viszont további adalék ahhoz, milyen félelmetesen manipulatív világ felé tartunk, amiben a kormányok és cégek folyamatosan bökdösik az embereket(Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.