A Fidesz-KDNP egyik képviselője sem szavazott igennel a Snowdent védő határozatra

Az Európai Parlament október 29-én szavazott arról a határozattervezetről, ami politikai védelmet garantált az EU-ban Edward Snowdennek, mint az emberi jogok védőjének. Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség korábbi szerződéses munkatársa, aki 2013-ban hatalmas botrányt robbantott ki azzal, hogy az amerikai lehallgatásokról szóló dokumentumokat szivárogtatott ki. A botrány nyomán derült ki az is, hogy az USA és Nagy-Britannia még a saját szövetségeseik ellen is kémkedtek, lehallgatták még Angela Merkel telefonját is.

A határozat Snowden védelmén túl kifejezte azt is, hogy a parlamentet számos EU-s ország tömeges lehallgatásai is aggasztják, és a képviselők felhatalmazták az Európai Bizottságot, hogy gondoskodjon az európai állampolgárok adatainak Amerikai Egyesült Államoktól való védelméről.

A határozattervezetet a parlament 342 (53%) - 274 (42%) elfogadta, 29 képviselő nem szavazott.

Az Európai Néppárt (az a pártcsalád, aminek a Fidesz és KDNP is a tagja) a határozat ellen szavazott. A többséget az parlament baloldali pártcsaládjai biztosították.

Jó néppártosként a fideszesek sem mertek igent nyomni. A nem szavazó Hölvényi György és Kósa Ádám kivételével mindenki leszavazta a tervezetet. A magyar ellenzékiek a nem szavazó LMP-s Meszerics Tamás kivételével igent nyomtak, tehát összezárt az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd Magyarországért is. (Votewatch, EP)