Megjött a nagy EU-s pénz, lesz dió és alma a karácsonyfa alatt!

gazdaság
2015 november 05., 16:01
comments 77

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelntette, hogy

138,4 milliárd forintos többlettel zárt októberben az államháztartás központi alrendszere.

Az ok: megjött a korábban felfüggesztett több 100 milliárdos uniós transzfer egy része. (A minisztérium szerint az is közrejátszott, hogy megnövekedtek az adóbevételek.)

Az első 10 havi deficit így is 816,2 milliárd forint volt. Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya 809,6 milliárd forint volt.

Júniusban a parlament 15 milliárd forinttal 892,4 milliárd forintra megemelte az idénre tervezett államháztartási deficitet, így az első 10 havi hiány az egész évre várt deficit 91,5 százaléka – írja az MTI.

A szaktárca közlése szerint októberben közel 233 milliárd forintnyi – többségében korábban elmaradt – uniós forrás érkezett a központi költségvetésbe. Az Európai Bizottság öthónapos vita lezárása után még szeptemberben oldotta fel az egyes operatív programok kifizetésének felfüggesztését, így a Magyarországot jogosan megillető összegek már a büdzsében is megjelenhettek.

A központi költségvetés 893,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,4 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) a tavalyi évhez képest 570 milliárd forinttal emelkedtek.

Az uniós módszertan szerinti hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka, ami a minisztérium szerint reálisan tartható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.