A Kúrián megtámadták az értelmetlen népszavazási kérdést

POLITIKA
2015 november 30., 13:57
comments 96

Egyelőre nem indulhat el a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság határozatát. A jogorvoslatot a Nemzeti Választási Irodán nyújtották be a Kúriának címezve, közölte az NVI az MTI-vel, de azt nem mondta meg, hogy ki támadta meg a kezdeményezést.

Az NVB november 13-ai ülésén hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. Ezután 15 nap állt rendelkezésre (ma 16 óráig) a határozattal szembeni jogorvoslatra.

Ha az NVB határozatát nem támadták volna meg, akkor az NVI a szervezőknek kiadta volna a hitelesített aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és ezzel megkezdődhetett volna az aláírások gyűjtése.

A Kúriának 90 napja van dönteni arról, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria úgy dönt, helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatát, akkor a szervezőknek 4 hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást, de ha a Kúria megváltoztatja az NVB hitelesítő döntését, akkor újra megnyílik a lehetőség a témában népszavazási kérdés benyújtására.

Ennek a jegyzőkönyvbe vett kérdésnek („Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”) persze több korábbival ellentétben viszont nincs semmi értelme, mivel a kiskereskedelmi üzletek most is zárva tarthatnak vasárnap, és többségük kénytelenül zárva is tart. Viszont azzal, hogy ezt a kérdést most hitelesítette az NVB, további hónapokra ellehetetlenítette, hogy értelmes kérdéskörben lehessen népszavazást kiírni a vasárnapi zárva tartásról.

A kérdést október 20-án nyújtotta be Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély – akinek egyébként vasárnap is nyitva tartó trafikja van –, fél perccel megelőzve Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese által jegyzett kérdés benyújtását.

Bármi áron meg kell akadályozni, hogy népszavazás legyen a vasárnapi zárva tartásról című cikkünkből minden kiderül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.