Egy nigériai törvénytervezet bebörtönözné azokat, akik hazugságokat terjesztenek a Facebookon

A nigériai parlament elé került egy törvénytervezet, ami korlátozná a szólásszabadságot a közösségi médiában. Ha a törvényt elfogadják, minden Facebook-poszt gazdájának bíróság előtt kellene felelnie a poszt igazságtartalmáért. Ha a bíróság előtt a posztoló nem tudja megfelelően bizonyítani, hogy igazat írt, akkor akár 5,7 millió forintnak megfelelő bírsággal is sújtható, és börtönbe is zárhatják.

A törvény korlátozná a nyomtatott és az online médiát is, a hivatalos indoklás szerint ugyanis a politikusoknak elegük van a médiában és a közösségi médiában terjedő „hazugságokból”.

Kétségtelen, hogy sokkal jobb hely lenne a világ, ha senki, sehová nem posztolna olyat, ami nem igaz, viszont nem biztos, hogy a nigériai állam a legmegfelelőbb arra, hogy eldöntse, mi igaz és mi nem. Talán mindenkinek az lenne a legjobb, ha a nigériai politikusok is belátnák, hogy egyszerűen ilyen a világ, ilyen korban élünk.

A közösségi médiát rendszeresen használó, rendszerkritikus fiatalok támadják is a tervezetet. Azt mondják, hogy a nigériai politikai elit ezzel a törvénnyel akarja elhallgatni a rendszer kritikusait.

A Twitteren a #NoToSocialMediaBill hashtag alatt szerveződött online tiltakozás.

Nigériának nincs nagy tapasztalata a demokráciában és a szabadságjogok gyakorlásában, ezért is múlik nagyon sok ezen a törvényen, és az erről szóló vitán. (Quartz)