Jó nagy vita készül az oroszok elleni szankciókról Brüsszelben

Az EU-s külügyminiszterek hétfői tanácskozás egyik témája, hogy mi legyen az Oroszország ellen hozott szankciókkal. A félévenként hosszabbított gazdasági és beutazási korlátozások határideje jövőre lejár. Az EU-s országok egyetértenek abban, hogy az oroszok nem teljesítették maradéktalanul a 2015 februári minszki megállapodást, így a szankciókat fenn kell tartani. 

Igen ám, de az olasz kormány jelezte, hogy mielőtt döntenének a hosszabbításról, azelőtt beszélni kellene az Északi Áramlat 2-ről. Ez az a tervezett gázvezeték, ami a tenger alatt közvetlenül vinne még több gázt Oroszországból Németországba, és aminek építése ellen többek között a magyar kormány is tiltakozik. 

Az olasz kormány szerint értelmetlen szankciózni, ha az orosz törekvéseknek egyébként ennyire szívesen ad utat Németország. Az olaszok benne lettek volna a Déli Áramlat megépítésében, amit az Európai Bizottság megfúrt, vagyis nem általában van baja az olaszoknak a gázüzlettel, hanem az a baj, hogy ha nekik nem lehetett, akkor a németeknek miért lehet. A magyar kormánynak is ez a baja.

Ha hétfőn a külügyminiszterek nem tudnak dönteni, akkor a miniszterelnökök csütörtöki csúcstalálkozóján kell dönteni ezekről.