Egy EU-s tervezet szerint minden 16 év alatt európai gyerek csak szülői engedéllyel facebookozhatna

2015 december 15., kedd 6:20
242

Egy Európai Uniós jogszabálytervezet szerint 16 éves kor alatt minden EU-beli gyereknek szülői engedélyre lenne szüksége a Facebook, a Google, a Twitter, a Snapchat és a többi közösségimédia-szolgáltató használatához.

A tervezet szerint ugyanis ezek az oldalak a fiatalok semmilyen adatát nem kezelhetik, ha a szülők ebbe nem egyeznek bele.

Az amerikai netes cégek, élükön a Facebookkal, a Twitterrel és a Google-lel, koalíciót alapítottak, és együtt lobbiznak az EU-nál a tervezet módosításáért.

A tervezetbe eleve egy módosítással került be a 16 éves korhatár, ám az eredeti dokumentum is szólt szülői beleegyezésről, viszont abban még csak 13 éves kor alatt kellett kérni a gondozók hozzájárulását az adatkezeléshez.

A netes cégeknek természetesen a 13 éves korhatár sem valami jó, a 16 éves viszont egyenesen tragédia lenne. Hiszen ha az EU érdemi módot is talál arra, hogy ezt a szabályt érvényesítse, akkor a korhatár pont a legaktívabb, tinédzser felhasználóktól fosztaná meg a legnagyobb szolgáltatókat. 

A javaslatról kedden kezdődnek a brüsszeli egyeztetések. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt