A kanadai miniszterelnök bocsánatot kért az őslakosoktól a kegyetlenkedésekért

2015 december 16., szerda 8:52
126

Az állam nevében ünnepélyesen bocsánatot kért a kanadai kormányfő az ország őslakosaitól azokért a visszaélésekért, amiket a Kanadában évtizedeken át működő bentlakásos iskolákban kellett elszenvedniük az őslakos gyerekek tízezreinek.

A Liberális Párt élén álló, tavaly októberben megválasztott Justin Trudeau helyi idő szerint kedden Ottawában intézte szavait az őslakosokhoz, miután megkapta a kanadai Bizottság a Megbékélésért és Igazságért (TRC) végleges jelentését az őslakosokkal szembeni kegyetlenkedésekről.

A testület 6 éven át gyűjtötte a nevelőintézetek vagy diákotthonok egykori, még élő lakóinak tanúvallomásait, és csaknem 7 ezer interjú alapján állította össze a jelentést, aminek tartalma már júniusban ismertté vált.

Trudeau az intézetekben elkövetett visszaéléseket „Kanada történetének egyik legsötétebb fejezetének” nevezte.

„A legmélyebb vágyam az, hogy ez a jelentés és a levont tanulságok segítenek majd jóvátenni a bentlakásos iskolai rendszer által okozott fájdalom egy részét, és elősegítik a hosszú ideje elvesztett bizalom helyreállítását” – mondta a kanadai miniszterelnök.

A bentlakásos iskolai rendszert a kormány nevében keresztény szervezetek irányították, amik a 19. század végétől az 1970-es évekig a családjuk akarata ellenére nagyjából 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket kényszerítettek arra, hogy otthonuktól több 100 km-re, nevelőintézetekben éljenek, ahol rendszeres fizikai, lelki és szexuális erőszaknak voltak kitéve.

Ezzel a módszerrel megpróbáltak véget vetni a kanadai őslakosok mint önálló jogi, társadalmi, kulturális, vallási és faji entitások létezésének – állapítja meg a TRC régóta várt jelentése.

A dokumentum szerint ezekben a diákotthonokban legalább 6 ezer gyerek vesztette életét alultápláltság, betegség vagy erőszak miatt, és több mint felüket tömegsírokban temették el.
Az utolsó ilyen, őslakosoknak fenntartott nevelde 1996-ban zárt be.

A TRC 94 ajánlást tett a megbékélés jegyében, köztük azt, hogy Kanada „fogadja el és hajtsa végre maradéktalanul az őslakosok jogairól szóló ENSZ-nyilatkozatot”.

Trudeau elődje, a konzervatív Stephen Harper júniusban elutasította a testület számos ajánlását, köztük azt is, ami a világszervezet említett nyilatkozatára vonatkozik. Pedig Harper 2008-ban maga is bocsánatot kért a bentlakásos iskolai rendszer életben maradt áldozataitól.

A jelenlegi kormányfő szerint hazája „teljesen alkalmazni fogja” az ajánlásokat, élükön az ENSZ szóban forgó dokumentumával.

A 34 milliós kanadai népesség nagyjából 5 százalékát teszik ki az őslakosok. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt