Akiknek sok pénzt hoznak az alkoholisták

életmód
2016 január 26., 19:26
comments 99

Naponta maximum 2 alkoholos ital.

Ausztráliában ez a hivatalos ajánlás. Az állami egészségügy azt mondja, hogy aki ennél többet iszik, az hosszú távon súlyos egészségkárosodást kockáztat. (Egy „alkoholos ital” az Ausztráliában 10 gramm tiszta alkoholtartalmat jelent. Ez kábé 2 deci normál erősségű, tehát 5 százalékos sör vagy nem egész 1 deci bor. Egy üveg bor tehát körülbelül 8 „alkoholos italnak” felel meg. Egy feles, azaz 0,5 deci 40 százalékos tömény több, mint 2 „alkoholos ital”.)

Az országban minden évben felmérik, hogy mennyit isznak az emberek. Önbevallásos felmérést készítenek, de azt is figyelik, hogy mennyi pia fogy az üzletekben, bárokban. Ennek alapján számolták ki, hogy az alkoholt fogyasztó 14 év feletti lakosság

20 százaléka issza meg az eladott alkohol 74 százalékát. 

Ezeket az emberek minden nap átlagosan 4,2 „alkoholos italt”, azaz 42 gramm tiszta szeszt (kábé fél üveg bor) gurítanak le. 10 százalék iszik minden nap 6 italt, 5 százalék pedig 8 alkoholos italt iszik meg minden nap.

Az egészségügyben az ilyen embereket leginkább alkoholistának hívják. A piás cégek nem, ők „super consumernek” azaz szuperfogyasztónak hívják őket. Nem csoda, hiszen tőlük jön a cégek bevételeinek legnagyobb része. A vállalatok kifejezetten az ilyen nagyon sokat ivó, gyakran függő, egészségügyi problémákkal küzdő embereket célozzák meg. A Guardian cikkében beszámol egy olyan szeszipari szakmai konferenciáról, ahol a gyártók kifejezetten ezekre az emberekre, a szuperfogyasztókra gyártottak stratégiákat.

Az italcégek képmutatásának legjobb példája, hogy a „felelősségteljes” vagy „mértékletes” alkoholfogyasztásra intő üzeneteik sohasem szólnak arról, hogy a mértékletes fogyasztás pontosan mennyit jelent. A napi két ital állami ajánlás, a gyártók sosem mondanak ilyen konkrétumokat.

A cikkben megszólaló szakértők az alkohol reklámozásának szigorúbb szabályozását szeretnék, hogy ezen keresztül fogják vissza a fogyasztást. Ez nálunk elég messze van, itthon állami pénzből hirdették óriásplakátok, hogy ha iszol, attól boldog leszel. A szabad pálinkafőzést pedig a nemzeti érdekek nagy győzelmeként propagálta a kormányt, olcsó és elképesztő mennyiségű tömény szesszel árasztva el az országot.

Tesco gazdaságos pálinkafőzők 69-től 179 ezer forintig

A photo posted by Peter Erdélyi (@irkafirka) on

Magyarországon 800 ezer alkoholista lehet, de a számuk a következő években egymillióra emelkedhet. Erről Zacher Gábor toxikológus beszélt. Zacher szerint azért várható az alkoholbetegek szémának növekedése, mert a fiatalabb korosztályok, például a 16 év körüliek érezhetően többet isznak. Egy hétvégén 800-1000 ember kerül kórházba alkoholfogyasztás miatt, míg ugyanennyi idő alatt 300 drogos ambuláns eset van. Zacher számításai szerint a 800 ezer alkoholistához képest körülbelül 20 ezer magyar kábítószerfüggő lehet.

Visszatérve Ausztráliához, az, hogy ott van elképzelés az alkoholfogyasztás visszaszorítására, részben annak is köszönhető, hogy szorosan követik mennyit isznak az emberek. Az önbevallásos felmérések ha nem is a legpontosabbak, de segítenek azonosítani, hogy kik a legproblémásabb ivók, így könnyebb például visszafejteni, hogy melyik reklámok szólnak nekik, és okosabban szabályozni, hogy milyen reklámokat engedélyeznek, ha bármilyet egyáltalán.

Itthon nagyon kevés pénz van a droghasználat és az alkoholfogyasztás felmérésére. Pedig fontosak lennének az adatok mindenféle megelőzési vagy ártalomcsökkentési stratégiák elkészítéséhez.

Ebben is segíthet, ha részt vesz a világ legnagyobb drogos felmérésben, aminek a 444 a magyarországi partnere.

A tesztet van értelme kitölteni, a tavalyiból kiderült, hogy a világ élvonalában van a magyar kristály- és herbálfogyasztás, tavaly előtt pedig az eredmények olyan mértékű alkoholproblémát mutattak Magyarországon, hogy két héttel a publikálás után nemzeti alkoholstratégiát ígért be a kormány.

A kérdőív anonim, a kérdések egy része átugorható.

A felmérés alapítója az angol  dr. Adam Winstock, pszichiáter. Itthon a ELTE Pszichológiai Intézetének professzora, Demetrovics Zsolt, valamint Mervó Barbara végezik a kutatást.

Global Drug Survey 2016, itt lehet kitölteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.