Szijjártó: Mongólia segíthet az EU-nak és Oroszországnak kibékülni

Tbg
külföld
2016 január 26., 05:56
comments 55

Mongólia segíthet Európának az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés kialakításában, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak kedden Ulánbátorban, miután mongol kollégájával tárgyalt.

Szijjártó Péter a Lundeg Pürevszürennel tartott megbeszélésről tájékoztatva kifejtette, már régóta ismert az a magyar álláspont, hogy Európa nagyon sokat fog veszíteni hosszú távon azzal, ha továbbra sem képes egy pragmatikus együttműködést újra kiépíteni Oroszországgal.

Európának egyértelműen az az érdeke, hogy létrejöjjön az együttműködés az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió között. Ha ez nem történik meg, akkor a világgazdasági versenyben az EU és Oroszország is rendkívüli módon lemarad.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok egyre aktívabban szervezi regionális és interregionális együttműködését, és láthatóan Kína is építi azt a gazdasági együttműködési rendszert, amelyben egyértelműen övé a vezető szerep. Emellett az arab országoknak is egyre fontosabb a regionális kitekintés.

Szijjártó Péter szerint az EU-nak az lenne az érdeke, hogy Oroszországgal és az Eurázsiai Gazdasági Unióval szoros együttműködést alakítson ki. Az a korábbi koncepció, amely egy Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó szabadkereskedelmi övezetet tűzött ki célként, sosem volt olyan fontos, mint most.

Ez a jelenlegi világpolitikai körülmények miatt, vagyis az ukrajnai helyzet miatt egyáltalán nem egyszerű.

Mint mondta, Mongólia partnerségi megállapodást kötött az EU-val és partnerségről tárgyal az Eurázsiai Gazdasági Unióval is, ráadásul az ország lesz a júliusi Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) házigazdája.

Meg kell próbálni elérni, hogy az ASEM-csúcson áttörés legyen az európai-orosz viszonyban, magyarázta Szijjártó.

"Végre be kellene látni, hogy ezek a szankciók nem visznek közelebb az ukrajnai válság megoldásához, viszont rendkívüli károkat okoznak nemcsak az orosz, hanem az európai gazdaságoknak is"

- mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.