A határon túli magyar fiatalok nagy része nem baloldali

politika
2016 január 28., 07:31
comments 132

Az MTA Kisebbségkutató Intézetének kutatója vezetésével és a Mathias Corvinus Collegium támogatásával készült felmérés a 15-29 év közötti külhoni magyar fiatalok körében. Összesen 2700 főt kerestek meg (Erdély: 1000, Felvidék: 700, Vajdaság: 500, Kárpátalja: 300 fő) a kérdőívekkel tavaly novemberben, írja a hvg

A felmérés eredménye szerint a határon túli magyarok relatív többsége, 30 százalék vallja magát balközép politikai irányultságúnak. A hvg.hu rosszul értelmezte ezt az ábrát:

photo_camera

Így helyesen: A határon túli fiatalok nagyobb része inkább jobboldalinak vallja magát.

A felvidékiek közt volt kiemelkedő a szélsőjobb nézeteket vallók aránya: az átlagos 12 százalékhoz képest ott 16-ot mértek. A politika legkevésbé Erdélyben érdekli a fiatalokat. 

Németh Zsolt ott ült Orbán Viktor mellett a 2014-es tusványosi beszéd alatt (Fotó: Beliczay László / MTI)
photo_camera Németh Zsolt és Orbán Viktor a Tusványoson. (Fotó: Beliczay László / MTI)

Kárpátalján saját bevallásuk szerint havi 34 ezer forinttal gazdálkodnak a fiatalok, Felvidéken ez a szám 117 ezer. Így nem meglepő, hogy kárpátaljaiak közt volt a legnagyobb arányban (17,9%) azok száma, akik úgy vallottak, hogy hónapról hónapra vannak anyagi gondjaik. 

A magyar állampolgárságot a felvidékiek 96,9 százaléka nem igényelte, de közben a Vajdaságban élők 80 százaléka igen. Az Ukrajna területén élők bíznak abban a legjobban, hogy a magyar állampolgárság megváltoztatja az életüket. A többség úgy válaszolt, hogy

"nem ért egyet azzal, hogy részt vegyenek a magyarországi választásokon."

(Hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.