Lemond-e Kocsis Máté a magyar kézilabda legnagyobb kudarca után?

sport
2016 február 01., 13:08
comments 242

Amióta van kézilabda az olimpiák történetében, olyan még nem fordult elő, hogy egyik magyar csapat sem tudta kiharcolni a részvételt a tornán. (Los Angelestől a kommunista vezetés eltiltotta a magyar sportolókat, ott azért nem voltunk.) 

Most ez a dupla betli összejött. Előbb decemberben a nők fejezték be a 11. helyen a dániai világbajnokságot, történetük legrosszabb vb-szereplését produkálva ezzel. Aztán a férfiak a hat Európa-bajnoki meccsükből mindössze egyet megnyerve a 12. helyen végeztek Lengyelországban. 

A kézilabdaszövetséget 2015 áprilisa óta Kocsis Máté fideszes politikus vezeti, miután legyőzte az elnökválasztáson Farkas Ágnest, olimpiai és világbajnoki ezüstérmest, Európa-bajnok kézilabdázót, 206-szoros válogatottat.

photo_camera

Nem romokat vett át Kocsis. Tavaly azt jelentették be, hogy szövetség és a nemzeti kézilabda akadémia 3,5 milliárd forintból gazdálkodhat évente. Pénzhiány tényleg nincs, decemberben például a szövetség szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel. Eszerint a nemzeti lottótársaság átveszi a szövetség alá tartozó klubok reklám- és marketing jogainak jelentős részét, és ezért egyetlen bajnoki évre 3,259 milliárd forintot sem sajnál fizetni. 

Mindent nyilván nem lehet a kilenc hónapja elnök Kocsis nyakába varrni, a két szövetségi kapitányt például megörökölte. Németh András 2014 februárban vette át a női válogatott irányítását, Talant Dujsebajev 2014 októberében lett a férfiak első külföldi kapitánya. 

A felelősség vállalása ugyanakkor Kocsis előtt sem ismeretlen. Legalábbis a nők kudarca után azt üzente a szövetségi kapitánynak, hogy 

„Németh András sportszerű ember, egy szövetségi kapitánynak ilyen helyzetben pedig csak egy sportszerű lehetősége van, az, ha lemond”.

Felesleges üzenet volt, mert Németh András már az utolsó mecss után, az öltőzben közölte, hogy nem folytatja tovább, ezt Kocsis is tudta. 

A fériaknál úgy tűnik, hogy Talant Dujsebajev bár lemondása felajánlásáról beszélt, mégis maradna. Neki nem üzent semmit Kocsis. A játékosként kiváló, a szövetségi kapitánykodást viszont csak nálunk kezdő Dujsebajev sok mindenért magára vállalta a felelősséget, de szerinte az alapokkal van a baj a magyar kézilabdában, az utánpótlás sem megfelelő. Ezek kijavításában szívesen részt vesz.

Nagyon úgy tűnik, hogy a szövetség vele sem fog hosszabbítani. Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai- és sportigazgatója a Sport Tv-n azt mondta:

„Dujsebajev kapitány egy nyolc-tíz éven át sikeres válogatottat vett át, ahol nem volt indokolt ilyen szinten felforgatni a játékoskeretet, nem volt indokolt ilyen szinten megbontani azt a játékkultúrát, játékstílust, amiben a játékosok felnőttek, utánpótláskoruktól kezdve ebben élnek, és egy bizonytalansági tényezőt okozott ez többek között. Úgy gondolom, hogy egy edző tevékenysége nem csak abban rejlik, hogy a saját edzői hitvallását, mentalitását átplántálja a csapatra, hanem esetenként a csapathoz tudni kell igazodni, esetleg azokat a játékstílusokat, berögzött és tényleg készségszintre kifejlesztett játékkapcsolatokat, ami egy adott kézilabda-kultúrát jellemez, azt inkább adaptálni kell a válogatottba. Ebben, szintén úgy láttam, hogy nem történt előrelépés, ez a mindenáron a saját edzői filozófiát, ideológiát átvivő stílus ebben az esetben nem vált valóra.” 

De lemond-e Kocsis Máté is?

Nem ajánlotta fel. A nyilvánosság előtt eddig hallgató, kedden délután sajtótájékoztatót tartó Kocsis egy, a szakmának kiküldött körlevélben azt jelezte, hogy a szakmai részbe ő továbbra sem akar beleszólni, de vállalja, ha esetlegesen bármilyen felelősség terheli. 

Ez persze nem a sajtóban megjelent kritikára vonatkozik, mert azok mögött Kocsis szerint politikai indítattású támadások vannak és voltak eddig is. 

Kocsis szerint akkor fog azonnal távozni, ha az őt elnökké választó szakma is megvonja tőle a bizalmat. Ezért azt kéri, hogy hétfő délig jelezzék, hogy őt milyen felelősség terheli az eredménytelenséggel kapcsolatban vagy mennyiben gátolja a sportág jövébeni sikerességét. És emellett egy nagy, őszinte kibeszélésre is készül a szövetségben a problémákról, kedden délelőtt. Ezután jön a sajtótájékoztató, ahol Kocsis a saját jövőjéről is beszélni fog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.