Vasutassztrájk jöhet

A Vasutasok Szakszervezetének választmánya szerdán úgy döntött, hogy ha továbbra sem hoznak eredményt a MÁV vezetésével folytatott bértárgyalásaik, akkor sztrájkolni fognak. A vasutasok másik nagy szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás is így döntött, így komoly esély van a sztrájkra.

Kotter József, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy valószínűleg pénteken egyeztetnek a többi vasutas-szervezettel, és hétfőn jelentik be, hogy mikor és mennyi ideig fognak sztrájkolni.

A Magyar Nemzet szerint nem kizárt, hogy más ágazatok szervezetei is csatlakoznak a sztrájkhoz.

A vasutasok hónapok óta tárgyalnak, de eddig eredménytelenül. A munkavállalók 5 százalékos alapbér fejlesztést akarnak, és további 2,7 százalékot a munkaerőhiánnyal küzdő területeken. Több lap is úgy tudja, hogy a MÁV vezetősége 0,5 százalékos béremelést javasolt a munkaerőhiányos alágazatokban, és további 0,5 százalékos alapbérfejlesztést, de csak nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítésként.

Közben a Figyelő kiszámolta, hogy a MÁV vezetőinek béremelése nagyjából bruttó 710 millió forintjába kerülhetett a vállalatnak.

Jórészt ez az emelés volt az, ami feldühítette a 38 ezer MÁV-dolgozót.