Vasutassztrájk jöhet

gazdaság
2016 február 04., 04:37
comments 37

A Vasutasok Szakszervezetének választmánya szerdán úgy döntött, hogy ha továbbra sem hoznak eredményt a MÁV vezetésével folytatott bértárgyalásaik, akkor sztrájkolni fognak. A vasutasok másik nagy szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás is így döntött, így komoly esély van a sztrájkra.

Kotter József, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy valószínűleg pénteken egyeztetnek a többi vasutas-szervezettel, és hétfőn jelentik be, hogy mikor és mennyi ideig fognak sztrájkolni.

A Magyar Nemzet szerint nem kizárt, hogy más ágazatok szervezetei is csatlakoznak a sztrájkhoz.

A vasutasok hónapok óta tárgyalnak, de eddig eredménytelenül. A munkavállalók 5 százalékos alapbér fejlesztést akarnak, és további 2,7 százalékot a munkaerőhiánnyal küzdő területeken. Több lap is úgy tudja, hogy a MÁV vezetősége 0,5 százalékos béremelést javasolt a munkaerőhiányos alágazatokban, és további 0,5 százalékos alapbérfejlesztést, de csak nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítésként.

Közben a Figyelő kiszámolta, hogy a MÁV vezetőinek béremelése nagyjából bruttó 710 millió forintjába kerülhetett a vállalatnak.

Jórészt ez az emelés volt az, ami feldühítette a 38 ezer MÁV-dolgozót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.