Nagyon aggódik Németh Szilárd és a kormány a csomagok kézbesítéséért

POLITIKA
2016 február 15., 10:21
comments 107

Hétfőn a parlament gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival zöld utat adott a postatörvény vitájának. Ezzel elindult a folyamat, aminek a végén a posta titkosíthatja, hogy mire mennyit költ. Hiába működik közpénzből.

A törvénytervezetet a múlt héten adta be Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke. Már akkor felmerült, hogy hamarosan újabb állami vállalatok kaphatnak felmentést az alól, hogy az eddig közérdekű adatoknak számító dokumentumaikat kiadják. "E törvény szellemisége jobban fenyegeti a magyar demokráciát, mint száz másik, amit az utóbbi években hoztak" - írtuk akkor.

Még a múlt héten számos szakértői elemzés arra jutott, hogy Németh Szilárd törvénytervezete alkotmányellenes. 

A fideszesek nem úgy olvasták

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is aggódik a törvény miatt, és erről levélben értesítette a gazdasági bizottság elnökét, Bánki Eriket. Péterfalvi többek között így fogalmaz:

"A javaslatban a megfogalmazott rendelkezések azonban nem felelnek meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek."    

Tóth Csaba szocialista bizottsági alelnök Pétervalvi megállapítására hivatkozva azt kérte, hogy vegyék le a törvényt a napirendről, alkotmánysértő beadvánnyal ne foglalkozzanak. A kormánypárti többség leszavazta javaslatát.

Galambos Dénes fideszes képviselő - aki idő közben csatlakozott Németh Szilárdhoz, és így már ő is a törvény előterjesztőjének számít - azt mondta, hogy megbeszélte a dolgot Németh Szilárddal, és arra jutottak, hogy:

"Mi nem értelmezzük úgy, hogy alkotmányellenes lenne."

Szerinte egyébként Péterfalvi sem írta azt, hogy alkotmányellenes lenne a javaslatuk. Hogy "a nem felelel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek" kitétel miért nem ezt jelenti, az nem derült ki. Csak annyit mondott Tóthnak, hogy "nem egyforma az olvasókészségünk".

Újabb állami cégek jönnek?

A jobbikos Z. Kárpát Dániel megkérdezte Galambost, hogy melyik állami cég lesz a következő, amit kiszednek az információs törvény hatálya alól, vagy megígérik-e, hogy nem lesz több hasonló eset. Galambos azt mondta, hogy nincs tudomása hasonló módosításról, de nem ígérte meg, hogy ez egyedi eset lenne:

"Amikor megyünk előre, akkor menet közben még nem lehet tudni, hogy mivel fogunk foglalkozni később. (...) Meglátjuk, hogy mi lesz."

A vitában részt vett Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, aki egyértelműen támogatta Németh és Galambos javaslatát. Megkérdeztem, hogy akar-e a Miniszterelnökség további cégeket is kiszedni az infotörvény hatálya alól, azt mondta, hogy nem tudja. 

Bartal a vitában azt mondta, hogy szerinte a törvény "egyenesen tágítja a kiadható adatok körét". Utána pedig azért panaszkodott, mert most túl kevés esetben hivatkozhat a posta arra, hogy üzleti érdekeit sértené, ha az adatai nyilvánosságra kerülnének.

Bartal azt is mondta, hogy a Miniszterelnökség szerint sem alkotmányellenes Németh és Galambos javaslata.

Fontos körülmény, hogy a Miniszterelnökség irányítása alá tartozik a Magyar Posta.

Csak a csomag miatt

Miközben minden elemzés arról szól, hogy a mostani törvények alapján is kimondhatja a bíróság, hogy érzékeny üzleti titkokat ne adjanak ki az állami cégek, addig Galambos képviselő és Bartal helyettes államtitkár ragaszkodtak ahhoz, hogy a postának, és így az adófizetőknek is elemi érdeke, hogy ne derüljön ki, hogy 

mennyiért szállít csomagokat a posta.

Az egész vitában ez volt a kormányoldal fő érve: a csomagküldés területén piaci verseny van, és nem lehet azt megtenni, hogy a rivális cégek erről szóló üzleti titkokat szerezzenek meg a postától. Sőt, éppen ez volna alkotmányellenes szerintük, mert torzítaná a versenyt. 

Tóth Bertalan szocialista képviselő hiába kérdezte Galambost, hogy melyik cégtől félti a postát.

Csak nem az FHB-s üzlet miatt aggódnak?

Tóth Bertalan arra is rákérdezett Galambosnál, hogy beadványa összefügg-e azzal, hogy a Magyar Posta 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt az FHB Kereskedelmi Bankban, illetve részvényei egy részét később eladta a Takarékbanknak. Tóth szerint ezzel az üzlettel kapcsolatosan lehetnek olyan titkai a postának, amelyeket a fideszesek titkolnának. Galambos Dénes azt mondta, hogy semmilyen konkrét ismerete nincs a posta-FHB üzletről, és hogy ők Németh Szilárddal elsősorban a posta csomagküldési üzletét akarják védeni.

Tóth azt is megkérdezte, hogy milyen folyamatban lévő adatkérési ügy miatt írták a törvénybe, hogy a titkosítás visszamenőleg, a már korábban kikért adatokra is vonatkozik. Galambos szerint ennek a kitételnek csak jogtechnikai okai vannak, nem tud konkrét adatkérésekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.