Balhé van Kijevben - orosz bankokat rongáltak és egy hotelt is elfoglaltak ukrán nacionalisták

2016 február 20., szombat 17:18
40

Szombaton volt két éve Ukrajna újkori történetének legvéresebb napja; ötvenen haltak meg, miután a Janukovics-kormány a felkelőkre támadt. Több tízezren érkeztek az ukrán fővárosba, hogy megemlékezzenek az áldozatokról. 

Ukrán nacionalisták is megünnepelték az évfordulót és két orosz bankot is megtámadtak Kijevben: kövekkel dobták be az Alfa BAnk és a Sberbank fiókjait, és megrongálták a berendezéseket is. A mindig jól értesült Russia Today már felvételt is közölt az egyik esetről.

Támadás érte Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov vállalatát is, a Conflict News szerint pedig nagyjából 50 felkelő elfoglalt egy szállodát a Maidan-térhez közel.

A felkelők szerint az országot továbbra is korrupt politikusok és oroszbarát oligarchák irányítják. Az utóbbi hetekben ismét forró a hangulat Ukrajnában, ami miatt Petro Porosenko államfő lemondásra szólította fel Arszenyij Jacenyukot, de végül a parlamentben nem kapott többséget a kormányfővel szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány. 

(Wall Street Journal)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt