Több tonnányi olaj ömlött ki a Rosznyeft egyik vezetékéből a Szahalin szigeten

külföld
2016 március 03., 10:16

Az orosz állami olajcég, a Rosznyeft szivárgást jelentett be az egyik vezetékén. Állításuk szerint a kelet-ázsiai Szahalin sziget északi részén lévő Ekhabi olajmezőn szivárgott egy vezeték és 15 tonnányi kőolaj ömlött ki. A Rosznyeft úgy döntött, hogy elégetik a kiömlött olajat, hogy ezzel is enyhítsék a szivárgás okozta környezeti katasztrófa kárait.

Helyi aktivisták viszont azt állítják, hogy nem 15, hanem 300 tonna kőolaj ömlött ki, a környezeti károk pedig sokkal nagyobbak, mint ahogyan azt a Rosznyeft állítja. A beszámolók szerint az olajégetés miatt a helyiek mindenfelé fekete füstöt látnak.

A Greenpeace szerint a probléma rendszerszintű, mert az orosz olajcégek mindaddig nem fognak érdemben fellépni a hasonló szivárgások megakadályozása érdekében, amíg az országban ennyire alacsonyak maradnak az állami bírságok az ilyen esetek után. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.