Trump, Brexit, Le Pen: három választás, ami tönkreteszi a Nyugatot

külföld
2016 március 05., 16:37
comments 295

Vészjósló írással jelentkezett Anne Applebaum amerikai történész, a kelet-európai diktatúrák elismert kutatója a Washington Postban. 

Applebaum szerint nagyon gyorsan tovatűnhet mindaz, amit a második világháború után Nyugatként megismertünk. A NATO biztosította szövetség az USA és Európa között, illetve az EU által biztosított békés egymásrautaltság rendszere is. Applebaum szerint különösen aggasztó, hogy e fejlemények Oroszország megerősödését hozhatják.

Három veszélyes választáson győzheti le önmagát a Nyugat a szerző szerint.

A britek júniusban szavaznak az EU-ból való kilépésről. Applebaum szerint nagyon meggyengülne az európai szövetség a britek távozásával, és további tagállamok követhetnék a példát, teljesen leépítve az egyébként is sok gondtól gyötört EU-t.

A novemberi amerikai elnökválasztáson Donald Trump győzelme jelentene helyrehozhatatlan bajt szerinte. A republikánus előválasztásokon eddig legjobban szereplő jelölt azt mondta, hogy feleslegesnek tartja, hogy az USA rengeteg pénzt költ európai szövetségesei védelmére, és hogy ő ki tudna jönni Putyinnal, az se érdekli, hogy mi lesz Ukrajnával. Ezzel Appleabaum szerint a NATO szét fog esni.

Harmadik aggodalma a jövőre esedékes francia elnökválasztásról szól. Ha ott Marine Le Pen nyerne, akkor az Oroszországból finanszírozott politikus kivezetné országát az EU-ból, megadva a kegyelemdöfést az uniónak. A Vége a Nyugatnak ahogy eddig ismertük? című cikket itt lehet elolvasni.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.