György Bence az Origo új főszerkesztője

2016 március 17., csütörtök 9:48
83

A New Wave Média Kft. december közepén vásárolta meg az Origo Média Zrt.-t a Magyar Telekomtól. Az Origo Média öleli fel a Telekom által az origo.hu portál mellett felépített médiabirodalmat: része a freemail.hu levelezőszolgáltatás, a videa.hu videómegosztó, több tematikus kisebb honlap, továbbá az Ozone és a Life Network televíziós csatornák is. Az origo.hu és a mellette működő lapcsalád a legnagyobb eléréssel bíró online hálózat Magyarországon.

A teljes cégcsoportért összesen 13,2 millió eurót - nagyjából 4,1 milliárd forintott - fizetett a New Wave Média, amelynek testvércége, a New Wave Productions adja ki a vs.hu hírportált. A céget a We Love Budapestet alapító Száraz István vezeti.

A New Wave Média a cseh Bawaco médiabefektető tulajdona, amely Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez sorolható. Február közepén a Heti Válasz kiderítette, hogy az állami felügyelet alatt álló MKB Bank adott kölcsönt az ügyletre és fedezte a tranzakció árának nagyobbik részét.

György Bence a Kreatív 2015-ös konferenciáján, még a faktor.hu főszerkesztőjeként. Fotó: Botos Tamás /444

Az új tulajdonos új főszerkesztőt rak az oldal élére. Az origo.hu-t 2014 nyara - Sáling Gergő politikai okokból történt menesztése, és a politika rovat szétszéledése - óta Pálmai L. Ákos vezette. Az ő helyét György Bence veszi át; a döntést nemsokára bejelenti a cég vezetése a szerkesztőségnek. György nem csak a portál főszerkesztését csinálja majd, de a New Wave cégcsoporton belül tartalom igazgatóként is dolgozik majd.

György Bence korábban évekig dolgozott a TV2-nél program- és hírigazgatóként, mielőtt 2015 nyarán kiszállt a televízióból, hogy a Nouvelle Media Kft.-n keresztül megalapítsa a faktor.hu hírportált, ahol több korábbi tévés kollégájának adott munkát.

Az Andy Vajnával ismerten és vállaltan jó barátságot ápoló György Bence akkori kiválása és lapalapítása körül még az Origo is Habony Árpád médiabirodalmi terjeszkedésére gyanakodott. A faktor.hu eddig az Origóhoz hasonló mérsékelt hangvitelt képviselt, de nem kerülték el a kormányzati kampányok és György máig nem árulta el, milyen forrásból fedezték az indulásakor több mint 30 főt foglalkoztató vállalatot.

Korábban volt hír arról, hogy a New Wave megválik az Ozone és Life Network televíziós csatornákról, de György érkezése inkább abba az irányba mutat, hogy a vállalat megtartja ezeket az állásait és a céget ismerő források is ezt tartották valószínűnek. Korábban a Népszabadság arról írt, hogy a cég a vs.hu és az origo.hu portálok összeolvasztását tervezi, de ezt egyelőre senki nem erősítette meg. Jelenleg az origo.hu összesen több mint 50, a vs.hu közel 30 szerkesztőnek és újságírónak ad munkát.

A távozó Pálmai L. Ákos főszerkesztői kinevezése előtt az Origo Zrt. Televíziós és Webvideó üzletágát vezette, de korábban dolgozott az RTL Klub Fókusz műsorának szerkesztőjeként, majd a TV2-nél időzött sokat, ahol az Aktív és a Magellán című műsorok felelős szerkesztője majd főszerkesztője volt. Piaci források szerint jó esély van rá, hogy a leköszönő főszerkesztő most visszatér a TV2-höz.

UPDATE: Időközben a New Wave Médiát igazgató Száraz István a vállalat által kiadott közleményében hivatalosan is bejelentette, hogy György Bence veszi át a főszerkesztői feladatokat és a tartalmi igazgatói posztot az Origo - New Wave Média csoportnál.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt