Trump <3 Izrael

külföld
2016 március 22., 05:25
comments 72

Az Egyesült Államok és Izrael megbonthatatlan barátságáról beszélt a republikánusok elnökjelöltségére esélyes Donald Trump hétfőn az egyik legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbiszervezet konferenciáján, és

kilátásba helyezte az iráni nukleáris program korlátozásáról Iránnal kötött megállapodás felmondását.

Az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) washingtoni konferenciáján elmaradt a Donald Trump részvétele miatt beígért kivonulás, sőt: a republikánusok elnökjelölt-aspiránsát nemcsak hogy taps fogadta, de beszédét többször is felcsattanó vastaps szakította meg.

Trump - miután felsorolta, hogy az elmúlt években hányszor állt ki Izrael mellett - biztosította hallgatóságát, hogy az Egyesült Államok és Izrael barátsága számára megbonthatatlan.

Dicsérte a zsidó államot, amely szerinte az egyetlen demokrácia a közel-keleti térségben, és leszögezte, hogy megválasztása esetén fő külpolitikai törekvése az Iránnal kötött, szerinte katasztrofális megegyezés felmondása lesz.

A jobboldali Benjamin Netanjahu vezette Izrael és az USA viszonya az elmúlt években soha nem látott mélységekig romlott. Netanjahu mindent igyekezett megtenni azért, hogy keresztülhúzza az iráni atomprogramról szóló (szerinte nem elég kemény) megállapodást. A megállapodás viszont nagyon fontos volt Obamának, ezért nem engedett. Netanjahu még az amerikai Kongresszusban is tartott beszédet Obama Irán-politikájáról, úgy, hogy az elnök meg sem hívta, ez pedig elég nagy sértés volt a Fehér Ház számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.