Egy szaúdi olajmágnás állhat a Tiborczhoz köthető céget felvásárló jordániai üzletember mögött

2016 március 23., szerda 13:25
66

Nemrég írtunk arról, hogy a volt Postabank-székházat 2015. szeptemberében megvette az AMX Nador House Kft., aminek az egyik tulajdonosa az a BDPST Zrt., aminek cégbírósági bejegyzéséhez maga a miniszterelnök veje, Tiborcz István fizette be a 100 ezer forintos illetéket.

Ma kiderült, hogy egy nappal azután, hogy efelől érdeklődtünk, az Ammar M. A. Abu Namous jordániai üzletemberhez köthető Pharaon-Kappa Kft. nevű cég vette meg azt a Tiborcz Istvánhoz köthető céget, amié a Postabank-székház is.

De a valasz.hu úgy tudja, hogy Ammar M. A. Abu Namous jordániai ügyvéd egy szaúdi olajmágnás, a 76 éves Ghaith Pharaon családjának képviseletében tevékenykedik Magyarországon.

Pharaon (akinek az apja szaúdi nagykövet volt Európában) az 1970–80-as években a globális olajipar és a bankszektor egyik kulcsfigurája volt, mielőtt bankbotrányba keveredett, így most pakisztáni olajvállalatokkal és jordániai ingatlan-beruházásokkal foglalkozik.

Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images) Fotó: Mike Stephens

Pharaon az elnöke a Jordan Decapolis Properties nevű óriásvállalatnak, aminek igazgatósági tagja Zaid Naffa, aki Jordánia tiszteletbeli magyarországi konzulja. Naffa egyik testvére Oszama Naffa, aki Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben, a másik pedig Tárik Naffa, aki az ammani magyar kereskedőház vezetője, Magyarország tiszteletbeli konzulja a jordániai Akabában.

A lap szerint Naffa Béla király úti rezidenciájára van bejegyezve az összes friss Pharaon-cég és Ammar M. A. Abu Namous is, ráadásul a jordániai férfit a Pharaon család delegálta a Bank of Jordan igazgatóságába is.

A valasz.hu szerint Pharaonék a magyar állam partnereként az élelmiszer-nagykereskedelem területére is igyekeznek betörni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt