Egy szaúdi olajmágnás állhat a Tiborczhoz köthető céget felvásárló jordániai üzletember mögött

POLITIKA
2016 március 23., 13:25
comments 64

Nemrég írtunk arról, hogy a volt Postabank-székházat 2015. szeptemberében megvette az AMX Nador House Kft., aminek az egyik tulajdonosa az a BDPST Zrt., aminek cégbírósági bejegyzéséhez maga a miniszterelnök veje, Tiborcz István fizette be a 100 ezer forintos illetéket.

Ma kiderült, hogy egy nappal azután, hogy efelől érdeklődtünk, az Ammar M. A. Abu Namous jordániai üzletemberhez köthető Pharaon-Kappa Kft. nevű cég vette meg azt a Tiborcz Istvánhoz köthető céget, amié a Postabank-székház is.

De a valasz.hu úgy tudja, hogy Ammar M. A. Abu Namous jordániai ügyvéd egy szaúdi olajmágnás, a 76 éves Ghaith Pharaon családjának képviseletében tevékenykedik Magyarországon.

Pharaon (akinek az apja szaúdi nagykövet volt Európában) az 1970–80-as években a globális olajipar és a bankszektor egyik kulcsfigurája volt, mielőtt bankbotrányba keveredett, így most pakisztáni olajvállalatokkal és jordániai ingatlan-beruházásokkal foglalkozik.

Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images)
photo_camera Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images)

Pharaon az elnöke a Jordan Decapolis Properties nevű óriásvállalatnak, aminek igazgatósági tagja Zaid Naffa, aki Jordánia tiszteletbeli magyarországi konzulja. Naffa egyik testvére Oszama Naffa, aki Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben, a másik pedig Tárik Naffa, aki az ammani magyar kereskedőház vezetője, Magyarország tiszteletbeli konzulja a jordániai Akabában.

A lap szerint Naffa Béla király úti rezidenciájára van bejegyezve az összes friss Pharaon-cég és Ammar M. A. Abu Namous is, ráadásul a jordániai férfit a Pharaon család delegálta a Bank of Jordan igazgatóságába is.

A valasz.hu szerint Pharaonék a magyar állam partnereként az élelmiszer-nagykereskedelem területére is igyekeznek betörni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.