Az Emmi is érezte, hogy gáz lesz a TIOP kifizetésénél

POLITIKA
2016 március 29., 19:32
comments 124

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy amikor az Emmi irányító hatóságként 2014-ben vette át a TIOP-ot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, 

az akkori vizsgálatok során nagyon sok hibát találtak a projektek tervezésében, a leszerződött projektek többsége el sem indulhatott.Vasárnap került ki az Európai Bizottság honlapjára az a határozat, amelyből kiderült, hogy a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) időközi kifizetéseket leállították. A TIOP-ra szánt kifizetéseket még tavaly szeptember 29-én függesztették fel Brüsszelben, ez vált a múlt héten hivatalos befagyasztássá. A TIOP esetében a Bizottságnak nemcsak egyes részletekkel, hanem a pályázatok irányítási és ellenőrzési rendszerével is problémája volt.

Ahogy arról korábban írtunk, a magyar kormány korábban azt ígérte a Bizottságnak, hogy február 23-ig beszámol arról, hogy mit tett a szabálytalanságok kijavításáért. A beszámoló azonban a mai napig nem érkezett meg a Bizottsághoz, ezért döntöttek úgy Brüsszelben, hogy hivatalossá teszik a program finanszírozásának befagyasztását. 

Az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkársága szerint a magyar hatóságok már ismerték az Európai Bizottság hivatalos döntését a fejlesztési támogatások kifizetésének felfüggesztéséről, és arra időben fel tudtak készülni. Hozzátették, hogy az eljárás már folyik, a hivatalos közzétételt pedig csak egy mérföldkőnek tekintik, amely egy kéthónapos tárgyalássorozatot indít meg. 

Az Európai Bizottság összesen 37,5 milliárd forintnyi kifizetést állított le addig, amíg Magyarország meg nem hozza a szükséges intézkedéseket.Az Emmi szerint az eljárás eredményeképpen a büntetés mértéke várhatóan 3 és 8 milliárd forint közé tehető, de nem lesz szükség arra, hogy ezt az összeget költségvetési forrásból pótolják. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.