37,5 milliárd forintnyi támogatást állított le Brüsszel, miután a magyar kormány még csak nem is válaszolt a panaszokra

2016 március 29., kedd 9:19
164

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság hivatalosan is felfüggesztette a társadalmi infrastruktúra nevű programra szánt EU-s támogatásokat. Ez még a 2007 - 2013 közötti időszakra járt volna Magyarországnak, a magyar kormány ki is osztotta a teljes keretet a pályázók között, viszont a kifizetések egy jelentős része hitelből ment, mert Brüsszel már egy ideje nem finanszírozza a programok egy részét.

A társadalmi infrastruktúra operatív programra (TIOP) szánt kifizetéseket 2015. szeptember 29-én függesztették fel Brüsszelben, ez vált a múlt héten hivatalos befagyasztássá.

A bizottság még tavaly ősszel talált szabálytalanságokat a program pénzeinek elköltésében. Csak akkor fizet ezek után Brüsszel, ha a magyar kormány kijavítja a szabálytalanságokat és büntetést (korrekciót) is elfogad.

A magyar kormány korábban azt ígérte a bizottságnak, hogy február 23-ig beszámol arról, hogy mit tett a szabálytalanságok kijavításáért. A beszámoló azonban a mai napig nem érkezett meg a bizottsághoz, ezért döntöttek úgy Brüsszelben, hogy március 23-án hivatalossá teszik a program finanszírozásának leállítását.

Eddig nem volt világos, hogy mennyi pénzt érint a felfüggesztés. Most ezt is megtudtuk: 120 millió eurót, azaz 37,5 milliárd forintot.

(Korábban 80 millió euróról, vagyis 25 milliárd forintról írtunk, de pontosobb felvilágosítást kaptunk azóta.)