A Kúria szerint ki kell adnia az MNB-nek az alapítványi pályázatok adatait

jog
2016 március 30., 08:39
comments 146

Köteles kiadni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány valamennyi pályázatának adatait az adatkérés időpontjáig a Kúria szerdán kihirdetett döntése értelmében. 

A bíró az ítélet ismertetésekor kiemelte: a Kúria ezzel helybenhagyta a másodfokon hozott jogerős ítéletet, a döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.   

A Kúria szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.   

A másodfokú ítélet jól ítélte meg, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el közpénzből; a közérdekű célokra juttatott vagyon közpénz, amely az alapítványhoz rendeléssel nem veszíti el közpénzjellegét - mondta ki a Kúria.

A másodfokú ítélet után a Pallas Athéné Alapítványok fordultak a Kúriához. Mint írták

tiszteletben tartják a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét és kiadják az Alapítványok támogatásaira vonatkozó adatokat, ugyanakkor fenntartják azon álláspontjukat, miszerint az Alapítványok által nyújtott támogatásokra vonatkozó adatok nem közérdekűek vagy közérdekből nyilvánosak, ezért jogorvoslatért fordultak a Kúriához.

Az Alkotmánybíróság most – egészen pontosan holnap – készül dönteni arról, hogy mi legyen a sorsa annak a törvénynek, amit a parlament hipergyorsasággal fogadott el, és arról rendelkezik, hogy az alapítványok vagyona "elvesztette közvagyon jellegét", ezért nem ismerhetőek meg a gazdálkodásukra vonatkozó adatok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.