A Kúria szerint ki kell adnia az MNB-nek az alapítványi pályázatok adatait

2016 március 30., szerda 8:39
147

Köteles kiadni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány valamennyi pályázatának adatait az adatkérés időpontjáig a Kúria szerdán kihirdetett döntése értelmében. 

A bíró az ítélet ismertetésekor kiemelte: a Kúria ezzel helybenhagyta a másodfokon hozott jogerős ítéletet, a döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.   

A Kúria szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.   

A másodfokú ítélet jól ítélte meg, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el közpénzből; a közérdekű célokra juttatott vagyon közpénz, amely az alapítványhoz rendeléssel nem veszíti el közpénzjellegét - mondta ki a Kúria.

A másodfokú ítélet után a Pallas Athéné Alapítványok fordultak a Kúriához. Mint írták

tiszteletben tartják a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét és kiadják az Alapítványok támogatásaira vonatkozó adatokat, ugyanakkor fenntartják azon álláspontjukat, miszerint az Alapítványok által nyújtott támogatásokra vonatkozó adatok nem közérdekűek vagy közérdekből nyilvánosak, ezért jogorvoslatért fordultak a Kúriához.

Az Alkotmánybíróság most – egészen pontosan holnap – készül dönteni arról, hogy mi legyen a sorsa annak a törvénynek, amit a parlament hipergyorsasággal fogadott el, és arról rendelkezik, hogy az alapítványok vagyona "elvesztette közvagyon jellegét", ezért nem ismerhetőek meg a gazdálkodásukra vonatkozó adatok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt