Már évekkel ezelőtt jelezték a német pénzügyminiszternek, hogy az egyik állami cég is offshore-ozik, de leszarta

külföld
2016 április 09., 08:04
comments 143

A Spiegel szerint egy informátor, már évekkel ezelőtt jelentkezett a német pénzügyminiszternél, Wolfgang Schäublénél és államtitkáránál, Werner Gazernél, hogy a német állami nyomda, a Bundesdruckerei egy offshore céget használ a venezuelai üzletei intézéséhez, de leszarták.

Annak ellenére, hogy Schäuble most hadjáratot hirdetett az offshore cégek ellen, évekig nem reagált ezekre a megkeresésekre, de Werner Gatzer államtitkár, aki az állami nyomda felügyelő bizottságában ült, ugyanúgy nem fogllakozott a bejelentéssel.

Pedig most az állami nyomda által alapított, Billingsley Global Corporation nevű cég neve is feltűnt a Mossack Fonseca ügyvédi iroda által nyilvánosságra hozott Panama-iratokban.
A Spiegel szerint valaki már 2012-ban és 2013-ban is figyelmeztette az állami nyomda felügyelő bizottságát, hogy valami nincs rendben a cég ügyei körül, de ahelyett, hogy meghallgatták volna, a vállalat egyik ügyvédje figyelmeztette, hogy álljon le, és ne fárassza ilyesmivel a felügyelő bizottságot.

A héten nyilvánosságra hozott Panama-iratokban a német állami nyomda és a Billingsley nevű cég neve is feltűnt. Ezek szerint a nyomda korábbi külföldi vezetőjének volt egyben a Billingsley Global Corporation ügyvezetője is.

A német pénzügyminisztérium az ügy kirobbanása után közölte, hogy azért nem tettek feljelentést a szivárogtató jelentkezése után, mert akkor a vizsgálatok során semmilyen törvénytelenséget sem találtak. Hozzátették, hogy az állami nyomdánál most felül fogják vizsgálni a venezuelai üzleteiket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.