Putyin szóvivője négyszer annyi jövedelmet vallott be tavalyról, mint Putyin maga

külföld
2016 április 18., 16:38
comments 32

Dmitrij Peskov régóta Vlagyimir Putyin orosz elnök hűséges szóvivője, mellette pedig néha saját jogán is képes felbukkanni a médiában, például amikor nagyon drága óra bukkan fel a csuklóján.

A nemrég beadott vagyonnyilatkozatában, aminek vélhetően még a magyar rendszernél is kevesebb értelme van, Peskov a tavalyi évre 37,6 millió rubelt jelentett be, ami több mint 150 millió forintnak felel meg, míg az orosz elnök szerény, 8,9 millió rubeles bevétellel, azaz több mint 36 millió forinttal volt kénytelen beérni tavaly. Peskov azzal magyarázta a megugrást, hogy elhunyt apja után örökölt tavaly.

Dmitrij Peszkov 2013-ban a Kremlben.
photo_camera Dmitrij Peszkov 2013-ban (Fotó: Kiril Kudrajvcev / AFP)

Az orosz bevallási rendszer persze egy óriási vicc, komolyabb becslések szerint is Putyin Európa egyik leggazdagabb embere lehet, családtagjain és a hozzá közelálló cégvezéreken keresztül óriási vagyon fölött rendelkezhet. Erre utaltak azok az információk, amik a panamai papírokból derültek ki. Csak a panamai adatok alapján kétmilliárd dolláros vagyon bukkant fel Putyin közvetlen környezetében.

A panamai cégpapírokban felbukkant Peskov felesége is cégtulajdonosként, az egykori jégkorcsolyázó Tatyana Navka ugyanakkor Peskov szerint nem rendelkezik semmiféle offshore-céggel, és szerinte Putyinofóbia áll az egész ügy mögött. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.