Szaúd-Arábia véget vetne az olajfüggőségének

Mohammed bin Salman helyettes koronaherceg jelentette be a meglehetősen ambiciózus terv részleteit.

Arról mi is írtunk, hogy április elején kiderült, a szaúdi királyság egy kétezer milliárd dolláros állami tőkealapot hozott létre, amivel pont az olaj utáni évekre készítenék fel az ország gazdaságát.

Hétfőn Salman további részleteket árult el a tervekről, az ország olajfüggőségét pedig veszélyesnek nevezte. Az átalakulás fontos része, hogy a világ legértékesebb vállalatának tartott állami olajcég, az Aramco öt százalékát tőzsdére viszik. Ezzel párhuzamosan jelentősen megemelik az állami befektetési alap tőkéjét, 110 milliárd fontról 1,4 ezer milliárd fontra.

Ehhez a helyettes koronaherceg társadalmi változásokat is ígért: a nőknek állítólag nagyobb szerep jutna a gazdaságban (az országban, ahol legálisan még autót sem vezethetnek), és a tervek szerint a külföldi munkavállalóknak is jobb helyzete lenne a jövőben.

Minden bajok okozója, a fiatal koronaherceg-helyettes, Mohammed bin Szalman. Sergey Guneev/RIA Novosti

Salman arról beszélt, hogy nem fogják engedni, hogy hazájuk sorsa még egyszer a nyersanyagok áringadozásától és külső piaci körülményektől függjön.

Arról, hogy a szaúdi gazdaságot is mennyire megviselte az olajárak zuhanása, korábban részletesen írtunk. Most a helyettes koronaherceg bevallotta, olajfüggők lettek, és ez nem jó.

A tervcsomag a Vízió 2030 nevet kapta, és a cél az, hogy 2020-ig megnégyszerezzék, 2030-ra pedig közel megtízszerezzék a nem olaj alapú bevételeiket. Arról viszont, hogy ez pontosan hogyan fog történni, még mindig kevés részletet tudni.

Már az olajárak zuhanása előtt is utaltak arra elemzők, hogy a szaúdi gazdaság nem fenntartható, és strukturális reformokra van szükség. A fiatalok között nagy a munkanélküliség, és számos további probléma is adódik, amikről korábban sokat írtunk. (Reuters)