A panamai offshore iratokat kiszivárogtató forrás felajánlotta dokumentumait az adóelkerülők ellen nyomozó kormányoknak

külföld
2016 május 06., 18:33

A Panama-iratok néven elhíresült offshore botrány egy névtelen szivárogtatótól indult, aki elküldte egy nemzetközi újságírócsoportnak egy egyik legnagyobb, offshore-ügyekkel foglalkozó panamai ügyvédi iroda bizalmas dokumentumainak egy részét.

A szivárogtatás miatt kirobbant botrányba azóta magyar bankárok, parlamenti képviselők is belekeveredtek.

Az iratokat kiszivárogtató forrás, most kiadott egy hosszú közleményt, amiben felajánlotta együttműködését a Panamában offshore-ozó adóelkerülők ellen nyomozó kormányoknak. Azt írja, hogy hajlandó elérhetővé tenni a dokumentumait a kormányok számára, de ebben az esetben hatékonyabb forrásvédelmet kér, mint amilyet a legtöbb állam mostani jogszabályai garantálnak.

A forrás ezen kívül arra is tett célzásokat, hogy további iratai is vannak, amiket ezután fog nyilvánosságra hozni. (Panamapapers.icij)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.