Már majdnem 200 milliárdos értékben finanszírozzák a költségvetést a Matolcsy-alapítványok

A Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint márciusban a háztartásokat segítő nonprofit intézmények 40 milliárd forint értékben vásároltak állampapírt, így állományuk 241,5 milliárd forintra nőtt. Ebből 197,3 milliárd forint értékű államkötvényt birtokolnak a jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok.

Az alapítványokat annak ellenére is a háztartásokat segítő nonprofit intézmények körébe sorolja a jegybank, hogy ennek a kategóriának pont az a lényege, hogy az itt lévő intézmények nincsenek állami befolyás alatt. Az alapítványok vezetőségében pedig több jegybanki hivatalnok is kapott megbízást, ráadásul a Kúria és az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy ezek a szervezetek bizony közpénzből gazdálkodnak.

A legtöbb állampapírt pont az az alapítvány vásárolta, amiben maga Matolcsy a kuratóriumi elnök.

Ezekkel az állampapír-vásárlásokkal csak annyi a baj, hogy az Európai Központi Bank szerint úgy is értelmezhetők, hogy a magyar jegybank megszegi a monetáris finanszírozás tilalmát. Az ugyanis tilos, hogy a jegybank állampapír-vásárláson keresztül nagyüzemben tolja a pénzt egy ország költségvetésébe. Igaz, ez a tilalom csak arra vonatkozik, hogy a jegybankok és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek (ebben az esetben az alapítványok) nem vehetnek közvetlenül a kibocsátótól állampapírt. De ha azt valaki megvette, akkor tőle már megvehetik. (Világgazdaság)