Magyarországon volt a leggyengébb a GDP-növekedés egész Európában

2016 május 13., péntek 12:30
437

Pocsékul indult az év a magyar gazdaság életében. Ha a tavalyi utolsó negyedévhez hasonlítjuk a számokat, akkor nem hogy növekedés nem volt, hanem egyenesen 0,8 százalékkal visszaesett a GDP. Ilyen a sanyarú recessziós 2012 óta nem volt.

Ezzel az eddig az adataikat az Eurostat összesítése alapján közzétevő országok között negyedéves alapon mi vagyunk a legutolsók.

2016 első negyedévben, százalék. Forrás: Eurostat.

Éves alapon már jobb a helyzet, a 2015-ös első negyedévnél 0,5 százalékkal nagyobb hozzáadott érteket préseltünk ki magunkból. Ezzel a teljesítménnyel sem előzünk meg sok országot, csak az évtizedes gazdasági depresszióban lévő Görögországot.

2016 első negyedévében, százalék. Forrás: Eurostat.

A régióban több ország a lista elején van továbbra is, Románia például a negyedéves és az éves alapú növekedésben is éllovas. De ott van az élen Szlovákia és Lengyelország is. Csehország még nem jelentett adatokat, ahogy Szlovénia és még hat ország sem. Szóval lehet, hogy végül mégsem mi leszünk a lista legalján, bár erre azért annyira nincs sok esély. (Eurostat)

Az utóbbi időben egyébként így alakult Magyarország helyezése az EU-s GDP-listán (piros = elöl, kék = hátul), most megint eléggé bekékült.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt