A román elnök szerint Oroszország nem tudja megfélemlíteni őket

külföld
2016 május 31., 19:28
comments 209

Klaus Iohannis román államfő szerint Oroszország alaptalan fenyegetőzése azt a bukaresti álláspontot igazolja, hogy a NATO-nak erősítenie kell jogos önvédelmi képességét a Fekete-tenger térségében.

A román elnök a Fekete-tenger térségének biztonságáról szóló egyhetes amerikai-román oktatási program keddi megnyitóján reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti athéni látogatásán válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére.

Klaus Iohannus román elnök 2016. május 18-án.
photo_camera (Petras Malukas / AFP)

"Az Orosz Föderációnak a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos minapi állásfoglalása alapvetően téves, mert a rendszernek semmi köze Oroszországhoz. Ezek a kijelentések nem tudnak megfélemlíteni" - mondta el Iohannis.

Úgy vélte, hogy a Krím félsziget illegális orosz elcsatolása a térség energetikai biztonságának tekintetében is új helyzetet teremtett.

"Bár Romániát nem érinti közvetlenül, nem maradhatunk közömbösek, amikor a Krím elcsatolása miatt szomszédunk, a Nyugat és a demokrácia mellett elköteleződött Ukrajna nem fér hozzá a földgáztárolókhoz és a fekete-tengeri szénhidrogén-lelőhelyekhez"

- hozta fel példaként Iohannis. A román államfő szerint az egész észak-atlanti biztonság kulcskérdésévé vált, hogy közelgő varsói csúcsértekezletén a NATO kiemelt figyelmet fordítson a Fekete-tengerre. Iohannis ennek szükségességét a szomszédaival egyre agresszívebb, a nemzetközi jogot felrúgó Oroszország aktivizálódásával indokolta.

Putyin a dél-romániai Deveselun május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva pénteken azt állította: Oroszország válaszlépésekre kényszerül mind Románia, mind - a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó - Lengyelország esetében.

"Ha tegnap abban a romániai térségben az embereknek még fogalmuk sem volt, mit jelent célponttá válni, mától arra kényszerülünk, hogy bizonyos lépéseket tegyünk védelmünk érdekében"

- idézte Putyint a román sajtó. A bukaresti külügyminisztérium szombati közleményében megerősítette: a deveselui támaszpont szigorúan defenzív jellegű, és a rendszer nem irányul az Orosz Föderáció vagy más állam ellen. (MTI, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.