A román elnök szerint Oroszország nem tudja megfélemlíteni őket

Klaus Iohannis román államfő szerint Oroszország alaptalan fenyegetőzése azt a bukaresti álláspontot igazolja, hogy a NATO-nak erősítenie kell jogos önvédelmi képességét a Fekete-tenger térségében.

A román elnök a Fekete-tenger térségének biztonságáról szóló egyhetes amerikai-román oktatási program keddi megnyitóján reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti athéni látogatásán válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére.

(Petras Malukas / AFP)

"Az Orosz Föderációnak a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos minapi állásfoglalása alapvetően téves, mert a rendszernek semmi köze Oroszországhoz. Ezek a kijelentések nem tudnak megfélemlíteni" - mondta el Iohannis.

Úgy vélte, hogy a Krím félsziget illegális orosz elcsatolása a térség energetikai biztonságának tekintetében is új helyzetet teremtett.

"Bár Romániát nem érinti közvetlenül, nem maradhatunk közömbösek, amikor a Krím elcsatolása miatt szomszédunk, a Nyugat és a demokrácia mellett elköteleződött Ukrajna nem fér hozzá a földgáztárolókhoz és a fekete-tengeri szénhidrogén-lelőhelyekhez"

- hozta fel példaként Iohannis. A román államfő szerint az egész észak-atlanti biztonság kulcskérdésévé vált, hogy közelgő varsói csúcsértekezletén a NATO kiemelt figyelmet fordítson a Fekete-tengerre. Iohannis ennek szükségességét a szomszédaival egyre agresszívebb, a nemzetközi jogot felrúgó Oroszország aktivizálódásával indokolta.

Putyin a dél-romániai Deveselun május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva pénteken azt állította: Oroszország válaszlépésekre kényszerül mind Románia, mind - a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó - Lengyelország esetében.

"Ha tegnap abban a romániai térségben az embereknek még fogalmuk sem volt, mit jelent célponttá válni, mától arra kényszerülünk, hogy bizonyos lépéseket tegyünk védelmünk érdekében"

- idézte Putyint a román sajtó. A bukaresti külügyminisztérium szombati közleményében megerősítette: a deveselui támaszpont szigorúan defenzív jellegű, és a rendszer nem irányul az Orosz Föderáció vagy más állam ellen. (MTI, Politico)