Orbán Ráhel ügyvédje nyerte a Miniszterelnökség 5 milliárdos közbeszerzését

POLITIKA
2016 június 03., 16:14
comments 124

Egy június elején megjelent eredmény-tájékoztató hirdetményből kiderült, melyik cégek nyerték a Miniszterelnökség 5 milliárd forint keretösszegű közbeszerzését, amit az uniós pénzek felhasználásához kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadásra írtak ki.

Ezek alapján a Miniszterelnökség március 11-én kötött szerződést a KFF-2016 nevű konzorciummal, ami csupa olyan cégből áll, akik már jól bejáratottnak számítanak fideszes körökben.

A KFF-2016 Konzorcium tagja egyik a SBGK Ügyvédi Iroda, amelynek egyik ügyvédje, Bajkai István Fidesz-alapító, és idén áprilisban ő látta el az irodán keresztül Orbán Ráhel jogi képviseletét is. Mindezek mellett Bajkai István a VII. kerület fideszes alpolgármestere is.

A második tag pedig nem más, mint az Ész-Ker Kft, aminek vezetője, Kárpáti Péter György. Kárpáti cégei, az Ész-Ker kft. és a New 4 kft. előkelő hely állnak a Fidesz-frakció kifizetési listáján, a Ceu Consulting [semmi köze az egyetemhez] nevű cége is igen sikeres, például a Rubik-kockáról is tud írni olyan jó tanulmányt, ami több mint húszmilliót ér az MNV-nek. De az ő cége, a Pakor-Gasztronómia üzemelteti a Terminal éttermet is. Mellette Kárpátinak van közös cége Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével is, a Eupro Projektmenedzsment Kft.. Ez a cég áprilisban 240 milliós tanácsadói munkát nyert az állami Mavir leánycégétől.

Kárpáti Péter György régi ismerőse lehet Lázárnak. Például amikor Lázár még hódmezővásárhelyi polgármester volt, Kárpáti egy másik cége, az Ész-Ker kft. sok más mellett egy 129 milliós közbeszerzési és energetikai tanácsadói szolgáltatások nyújtásáról szóló közbeszerzést nyert a városnál.

A most megjelent eredmény-tájékoztatóból kiderül, hogy a megbízás teljes keretösszege végül nettó 4,8 milliárd forint lett, vagyis 200 millióval kevesebb a kiírásban szereplő összegnél. A kiírás szerint a három részből álló szerződés 2020. december 31-ig lesz érvényben. Az ajánlattételi felhívásban kikötötték, hogy csak olyan cégek indulhattak a tenderen, amelyeknek az előző három üzleti évben a közbeszerzés tárgyából származó nettó bevétele az első és második rész tekintetében minimum 950 millió forint, a harmadik rész vonatkozásában pedig legalább 525 millió forint volt.

Egyébként a 4,8 milliárdot nem a magyar költségvetés terhére fizeti ki a Miniszterelnökség, hanem európai uniós forrásból, a KÖFOP-3.2.7 számú, a “A támogatáskezelés menedzsment feltételeinek biztosítása, színvonalának megőrzése a Miniszterelnökség közbeszerzés szabályossági ellenőrzési feladatainak ellátásánál” nevű projektből. (Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.