Simicska bezárja a Metropolt

Média
2016 június 13., 15:11
comments 125

Kedden jelenik meg utoljára a Metropol

- írja a Népszabadság cikke, és a döntést - amit Hivatal Péter lapigazgató is megerősített - már bejelentették az ingyenes terjesztésű újság szerkesztőségében. Simicska Lajos és üzlettársa, a lapot igazgató és tulajdonló Fonyó Károly azért döntött így, mert nem szeretne adósságokat hagyni maga után, és "minden alkalmazottját, beszállítóját ki akarja fizetni."

Simicska köre 2011-ben szerezte meg a lapot a svéd Metro International médiabefektetőtől, és néhány év alatt jól menő újságot csinált belőle - hála a második Orbán-ciklusban odautalt temérdek állami hirdetésnek.

2014-ben listaáron még 2 milliárdért hirdetett az újságban az állam, de Simicska és Orbán egymásnak ugrása után hirtelen új korszak köszöntött be a médiapiacon, és mára a Metropolból az utolsó állami hirdetés is eltűnt.

Habony Árpád, főtanácsadó-médiavállalkozó épp egy hete dobta piacra az új Fidesz-közeli ingyenlapot, a Magyar Posta által (összességében) 150 ezer példányban terjesztett napi Lokált. A Metropolnak már korábban odalett a BKV-val és a MÁV-val kötött terjesztési szerződése, és a Lokál került az elosztóhelyekre a zöld napilap helyett. Hónap elején már arról szóltak a hírek, hogy Simicskáék bárkinek eladnák a lapot, aki fizet érte, de a jelek szerint nem volt rá vevő.

2014-ben a Metropolt kiadó MTG Metro 437 millió nettó profitot termelt, de a Népszabadság szerint már tavaly éreztette a hatását a Simicska-Orbán háború, és 233 milliós mínuszba fordult át a cég. Simicskáék némi matekozás után arra jutottak, hogy mivel az állami reklámokra nem lehet számítani, sok piaci hirdetőt is elriasztott a viszonyok átrendeződése, plusz a nyomdai és papírköltségek is növekedni látszanak, inkább becsukják a lapot.

Három héttel ezelőtt az egykori főoligarcha már megvált egy fontos médiaérdekeltségétől, amikor eladta a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt.-t az amerikai Michael McNutt tulajdonában lévő Sláger Zrt.-nek. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.