A Nemzetközi Atlétikai Szövetség eltiltotta az orosz atlétákat a riói olimpiától

sport
2016 június 17., 15:56
comments 124

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, fenntartja a tiltást, és nem engedi a korábbi doppingbotrányok miatt az orosz atlétáknak, hogy induljanak a riói olimpián – írja az Independent. Az IAAF novemberben tiltotta el az oroszok sportolókat a nemzetközi tornáktól, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hosszú nyomozással kiderítette, Oroszországban az élsportot maga alá gyűrte a doppingolás.

Az IAAF követelte, hogy az oroszok megváltoztassák a doppingellenes hozzáállásukat: egy 44 pontos követelményrendszernek kellett volna megfelelniük, de ezt hiába várták, így hát a WADA szerdán közölt egy friss jelentést, ami szerint alig változott valami. A nemzetközi doppingellenőröket folyton feltartóztatták, akadályozták, a sportolók egyszerűen eltűntek, vagy nem engedték őket a közelükbe, és még olyan is előfordult, hogy fegyveresek fenyegették meg a munkatársaikat. Sőt, februárban állítólag közvetlenül az előtt halt meg szívrohamban az orosz doppingügynökség vezetője, hogy borítani akart volna doppingügyben.

Az IAAF tanácsának bécsi döntését a VFLA hozta nyilvánosságra, ami hozzátette, hogy az oroszok még így sem biztos, hogy bebukját az olimpiát, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a jövő heti ülésén hoz erről egy külön határozatot. (Ami lehet, hogy nem lesz kedvező, hiszen a NOB egyik alelnöke, John Coates úgy véli, érvényben kellene hagyni az eltiltást, mert az orosz sport „a velejéig rohadt”.) De az oroszok még azután is fordulhatnak döntőbírósághoz.

Putyin ma Szentpéterváron azt mondta, nem szabad kollektív büntetést alkalmazni az orosz atlétákkal szemben a doppingügyek miatt, szerinte a felelősséget személyessé kell tenni. Az orosz elnök hibának nevezte a doppingügyek átpolitizálását, mert azok szerinte más országban is problémát jelentenek, nemcsak Oroszországban, és állítása szerint Oroszország állami szinten sohasem támogatta, hogy a sportolók tiltott teljesítménynövelő szerekhez folyamodjanak. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.