Putyin nem érti, hogy tud mindössze 200 orosz futballfanatikus összeverni több ezernyi angol szurkolót

futball
2016 június 17., 14:48
comments 68

Sajnálkozását fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a franciaországi Európa-bajnokságot – orosz szurkolók aktív közreműködésével – beárnyékoló erőszak miatt és kijelentette, hogy törekedni fog a futball-huliganizmus felszámolására.

Putyin a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, kérdésekre válaszolva beszélt a problémáról, és a csodálkozásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hogyan tud mindössze 200 orosz futballfanatikus összeverni több ezernyi angol szurkolót. (A francia hatóságok szerint a múlt hétvégén Marseille-ben, ahol szombaton Anglia és Oroszország válogatottja játszott egymással, orosz szurkolók egy kb. 150 fős kemény magja súlyosan bántalmazott angol drukkereket.)

Vlagyimir Putyin fontosnak nevezte, hogy a francia igazságszolgáltatás részrehajlás nélkül kezelje az őrizetbe vett bajkeverőket. Szerdán Putyin elnök felszólította az orosz biztonsági tanács tagjait, hogy a franciaországi tapasztalatokból vonják le azokat a biztonság szempontjából fontos tanulságokat, amik nélkülözhetetlenek lesznek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megrendezéséhez.

Putyin egy másik sporttémát érintve a szentpétervári fórumon úgy vélekedett, hogy nem szabad kollektív büntetést alkalmazni az orosz atlétákkal szemben az oroszországi doppingügyek miatt. Megítélése szerint a felelősséget személyessé kell tenni. (Februárban Nyikita Kamajev, az orosz doppingellenes ügynökség volt ügyvezető igazgatója váratlanul meghalt szívrohamban, közvetlenül azelőtt, hogy borítani akart az orosz doppingügynökség dolgairól.)

Putyin hibának nevezte a doppingügyek átpolitizálását, mert azok szerinte más országban is problémát jelentenek, nemcsak Oroszországban. Az orosz elnök szavai szerint Oroszország állami szinten sohasem támogatta, hogy a sportolók tiltott teljesítménynövelő szerekhez folyamodjanak. (Dehogynem.)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ma dönt arról, hogy fenntartja-e az orosz sportági szövetség felfüggesztését, és ezzel kizárja-e az ország atlétáit a riói olimpiáról – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.