Óriási szövetségest szerezhetünk: Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatot Kiribatival

politika
2016 június 17., 18:49
comments 68

Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatokat Kiribatival. Az erről szóló megállapodás aláírására pénteken New Yorkban, Magyarország állandó ENSZ-képviseletén ünnepélyes keretek között került sor.

A megállapodást Bogyay Katalin Magyarország és Makurita Baaro, a Kiribati Köztársaság állandó ENSZ-képviseletének vezetője írta alá. Kiribati 2013 óta rendelkezik külképviselettel New Yorkban. A magyar ENSZ-misszió közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatok felvétele elősegíti a Magyarország és Kiribati közötti együttműködést mind a világszervezetben, mind a kétoldalú viszony terén.

A Kiribati Köztársaság a Csendes-óceán középső részén található, az országot három szigetcsoport alkotja. Az alig több mint 100 ezer lakost számláló állam fővárosa Tarawa szigetén található, ami egyben a legnépesebb sziget is. A szigetország lakói a klímaváltozás által leginkább fenyegetett népek közé tartoznak, tudósok előrejelzései szerint a szigetek egy része – a felmelegedés miatti várható vízszint-emelkedés következtében – néhány évtizeden belül eltűnhet az óceánban. Ennek a fenyegetettségnek is betudható, hogy Kiribati nemzetközi színtéren is aktív szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben és az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődés céljainak hatékony végrehajtásában.

Kiribatin elsöprő többségükben mikronézek élnek, kókusztermesztésből és halászatból, illetve halászati jogok bérbeadásából. A termőföld és a vízkészlet szűkös, a korábbi foszfátbányák már 1979-ben kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét külön pénzügyi alapban gyűjtötték össze a jövő nemzedékeinek. Az ország főleg az egyedülálló élővilágának köszönhetően jelentős bevételre tesz szert a turizmusból is – írja az MTI.

Fotó: Wikipedia
photo_camera Fotó: Wikipedia

A Kiribatihoz hasonló óceániai törpeállamok néha jól jönnek az ENSZ-ben a nagyobb hatalmaknak, ha el kell ítélni egy másik agresszióját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.