Börtönre és kiutasításra ítélték a röszkei zavargással megvádolt tíz migránst

bűnügy
2016 július 01., 10:48
comments 81

Pénteken hirdetett elsőfokon ítéletet a Szegedi Járásbíróság a röszkei zavargásokról szóló ügyben. A vád szerint 2015. szeptember 16-án a tíz migráns, köztük egy kerekesszékes férfi és egy idős, beteg nő, tömegzavargás résztvevőjeként átlépték illegálisan a magyar határt, miután migránsok egy csoportja összecsapott a magyar rendőrökkel.

Az Index cikke szerint a bíróság arra jutott, hogy mind a tíz menekült bűnös. Az elsőrendű vádlott, 14 hónap börtönre és Magyarországról négy évre történő kiutasításra ítélték. A megafonba beszélő férfi, aki hetedrendű vádlott volt, 3 év börtönt és tíz év kiutasítást kapott. A nyolcad,kilenced és tizedrendű vádlottak, azaz a kerekesszékes és egy bottal járó férfi, valamint az idős nő felfüggesztett börtönt kapott.

A nő maradhat Magyarországon, mivel oltalmazott menekültstátuszt kapott korábban, de a két férfit kiutasították.

Hat vádlott hamarosan szabadulhat is, mivel közel tíz hónapja vannak előzetes letartóztatásban.

Perük nem volt mentes a botrányoktól, például kiderült, hogy egy szír férfi vallomását a tolmács teljesen átköltötte, tartalmilag is megváltoztatta. Ebben az ügyben már zajlik egy eljárás. A per során az is kiderült, hogy még az intézkedő rendőrök sem tudták pontosan, miért pont ez a tíz ember került bíróság elé a Röszkén történtek után.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.