Börtönre és kiutasításra ítélték a röszkei zavargással megvádolt tíz migránst

2016 július 1., péntek 10:48
82

Pénteken hirdetett elsőfokon ítéletet a Szegedi Járásbíróság a röszkei zavargásokról szóló ügyben. A vád szerint 2015. szeptember 16-án a tíz migráns, köztük egy kerekesszékes férfi és egy idős, beteg nő, tömegzavargás résztvevőjeként átlépték illegálisan a magyar határt, miután migránsok egy csoportja összecsapott a magyar rendőrökkel.

Az Index cikke szerint a bíróság arra jutott, hogy mind a tíz menekült bűnös. Az elsőrendű vádlott, 14 hónap börtönre és Magyarországról négy évre történő kiutasításra ítélték. A megafonba beszélő férfi, aki hetedrendű vádlott volt, 3 év börtönt és tíz év kiutasítást kapott. A nyolcad,kilenced és tizedrendű vádlottak, azaz a kerekesszékes és egy bottal járó férfi, valamint az idős nő felfüggesztett börtönt kapott.

A nő maradhat Magyarországon, mivel oltalmazott menekültstátuszt kapott korábban, de a két férfit kiutasították.

Hat vádlott hamarosan szabadulhat is, mivel közel tíz hónapja vannak előzetes letartóztatásban.

Perük nem volt mentes a botrányoktól, például kiderült, hogy egy szír férfi vallomását a tolmács teljesen átköltötte, tartalmilag is megváltoztatta. Ebben az ügyben már zajlik egy eljárás. A per során az is kiderült, hogy még az intézkedő rendőrök sem tudták pontosan, miért pont ez a tíz ember került bíróság elé a Röszkén történtek után.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt