Kiemelt turisztikai fogadóterületté nyilvánította a kormány Tokajt, a Balatont, Budapestet és Sopront

Tokaj, a Balaton, Budapest és Sopron a jövőben kiemelt turisztikai célpontként szerepelnek a kormány fejlesztési terveiben - írja szerdai számában a Magyar Idők.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azt mondta a Magyar Időknek, hogy „jövőre komplex, egységes elvek mentén kialakított szálloda- és turisztikaiattrakció-fejlesztések kezdődnek, összehangolt stratégia alapján, a különféle turisztikai márkák párhuzamos építésével erősítik az ország vonzerejét, ezáltal az ágazati szereplők versenyképességét.”

Már csak az a kérdés, hogy ez mit jelent, és hogy ki fog ezzel jól járni.

Jachtklubkikötő-avatás a Balatonon (MTI Fotó: Varga György)

Hosszabb távon a reprezentációt terhelő adó kivezetésével is a turizmusban tevékenykedő vállalkozások helyzetbe hozása a cél - közölte az MTÜ. Jelenleg a céges rendezvények, hivatalos éttermi, szállodai események keretében reprezentációra költött kiadások után összesen 51,17 százalék közterhet kell fizetni, emiatt jelentősen visszaesett a vendéglátóhelyeken megrendelt programok száma.

Az átszervezett állami rendszerben erőteljesebben érvényesül az ágazat kormányzati támogatása. A vendéglátó szolgáltatások után fizetendő forgalmi adó jelentős csökkentése, a turisztikai célelőirányzat jövőre megduplázott forrásai, illetve a fejlesztések érdekében újonnan létrehozott, tízmilliárd forintos turizmusfejlesztési célelőirányzat a szolgáltatók bevételtermelő képességét ösztönzi - jelezte az ügynökség.

Ez a rész tiszta, elvégre éttermes emberei már vannak a kormányköröknek.