Offshore-cégekből is érkezhetett Vizoviczki óvadéka

bűnügy
2016 augusztus 02., 22:05
comments 84

A fél ország azt találgatja, hogyan sikerült Vizoviczkinak kifizetnie a 250 millió forintos óvadékot. Ez nemcsak azért érdekes, mert furcsa időben jön, és mert ez a magyar igazságszolgáltatás történetének eddigi legnagyobb óvadéka, de azért is, mert Vizoviczki vagyonát elméletileg zárolta az ügyészség, miután 2012-ben letartóztatták, majd megvádolták költségvetési csalással és hivatalos személyek megvesztegetésével.

Valahogy azonban előteremtették a pénzt, mert az már igazoltan megérkezett a bírósághoz, így Vizoviczki újra házi őrizetbe kerülhetett.

Az ügyészség azonban nem árulta el, honnan érkezett az óvadék, a bíróság szóvivője pedig korábban azt mondta, ők

nem is vizsgálhatják, hogy milyen forrásból jön ilyenkor a pénz,

ők csak az összeget határozzák meg.

Ahogyan az Index is megjegyzi, Vizoviczki 2013-ban az ügyészségnek címzett alkuajánlatában arról panaszkodik, hogy a cégei tönkrementek, és majdnem 500 milliós adósságot halmozott fel. Ebben azért talán kicsit túlzott, legalábbis ekkora adósságnak egyelőre nincsen hivatalos nyoma, viszont az tény, hogy a letartóztatása utáni években a cégbirodalma fokozatosan zsugorodott.

Mostanra csak két V. kerületi nightclub, a Dolce Vita és a Carpe Diem, meg egy XI. kerületi diszkó, az UP! The Club maradt meg Vizoviczki élettársa, F. Noémi irányítása alatt. A társaság központi cége pedig a régi programajánló magazin, a Flyerz kiadója lett.

De 250 millió forint ezek közül egyik cégben sincs.

Az Index találgatása szerint ezért nem kizárt, hogy az óvadékot Vizoviczki régi barátai dobták össze. Ez azonban nem feltétlenül van így, Vizoviczkinek és családjának ugyanis több olyan céges kapcsolódása is van, amikre nem terjedt ki az ügyészségi zár.

A Vizoviczki-birodalom V. kerületi központi irodájában végzett házkutatások idején például

több offshore-cég iratait is lefoglalták.

A nyomozók egészen pontosan 4 cég iratait találták meg, ezek között voltak számlák, okiratok és bélyegzők is. F. Noémi anyja a vallomásában elmondja, hogy ezek közül két cégnek papíron ő a tulajdonosa, és az egyik talán a Seychelle-szigetekre, a másik pedig Ciprusra van bejegyezve. Azt viszont N. Erika nem tudta, mit csinálnak ezek a cégek, sőt úgy emlékezett, hogy az egyik egészen biztosan nem csinál semmit. A vallomásában elmondta még, hogy tudomása szerint volt egy offshore-cég F. Noémi apjának nevén is.

Arról nincsen konkrét kimutatás, hogy Vizoviczkinek és a családtagjainak hány offshore-cégben van tulajdonuk, hiszen az offshore-cégeket pont a lenyomozhatatlanságuk miatt választják általában az emberek. Ezt a négy céget is csak azért találták meg a nyomozók, mert a papírjaik ott voltak a központi irodában.

Az viszont látszik, hogy Vizoviczkiék legkésőbb 2007-ben gyakorlatot szereztek az offshore-cégügyekben, tehát ha Vizoviczki akart olyan offshore-céget csináltatni, amiről csak egy még szűkebb kör tud, akkor azt jó eséllyel meg is tette.

Ezen kívül Vizoviczkinek befolyása van több, hivatalosan külföldi tulajdonú cég működésére is. A róla szóló cikksorozatunk második részében például előjött egy Germa-Lux nevű cég, aminek korábbi anyavállalatai Luxemburgba vannak bejegyezve. A luxembrugi cégadatok között nincs nyoma annak, hogy Vizoviczki vagy bármelyik ismert embere tisztséget töltene be az anyacégnél, vagy tulajdonos lenne, ennek ellenére a vallomások szerint Vizoviczki jelölt ki vezetőt a Germa-Lux élére, még annak ellenére is, hogy hivatalosan az égvilágon semmi köze nincs a céghez.

A Germa-Lux 2003-ban, a szocialista Steiner Pál polgármestersége idején vett meg az önkormányzattól 30 százalékos kedvezménnyel egy 127 négyzetméteres ingatlant Budapest legdrágább részén: az V. kerületi Vörösmarty tér és a Váci utca találkozásánál.

A Germa-Lux 2015-ben magyar tulajdonba került, de a története alapján valószínűsíthető, hogy Vizoviczki Lászlónak van valami köze a kft. luxemburgi anyacégeihez.

A cégeken kívül pedig – bár ez furán hangzik, de –

az sem elképzelhetetlen, hogy Vizoviczkiéknek egyszerűen volt kéznél 250 millió forintnyi készpénzük.

A házkutatások adataiból, a vallomásokból és a telefonlehallgatásokból is látszik, hogy Vizoviczki iszonyatos mennyiségű készpénz felett rendelkezett. Csak a II. kerületi házában 420 millió forintot találtak, és a Hajógyári szigeten meg a Belvárosban lévő irodákban is gyakori volt, hogy a házkutatást végző nyomozók csak úgy véletlenszerűen kihúztak egy íróasztalfiókot, és több millió forint készpénzt találtak benne.

Volt, hogy még a portán vagy az irodai konyhában is találtak nagy mennyiségű készpénzt.

Több millió forint volt ezen kívül F. Noémi anyjának balatoni nyaralójában is, ahol a ruhásfiókból és az ágyneműtartóból is pénz került elő.

Vizoviczkinek a letartóztatása előtt sosem volt gondja a készpénzes fizetésekkel, inkább az utalásoktól tartott, mert tudta, hogy azokat figyelik a pénzmosás ellen fellépő hatóságok. A vállalkozónak több olyan ügye is volt, amikor készpénzben bármikor tudott fizetni az üzletfeleinek, de kérte őket, hogy a hivatalos ügymenetet, ha lehet, halasszák, mert az adott hónapban utalni nem fog tudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.