Hab a tornán: Habsburg György a budapesti olimpiáért kampányol Rióban

Budapest 2024-es olimpiai pályázatának sikere érdekében, életében először jár ötkarikás játékokon Habsburg György, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája.

"Természetesen a Budapest 2024 miatt vagyok itt, próbálom a kapcsolataimat kihasználni, hogy népszerűsítsem ezt az ötletet" - mondta az MTI-nek az 51 éves olimpiai "újonc".

"Nemrég érkeztem, csütörtökön az úszásra tudtam ellátogatni, pénteken pedig az ökölvívócsarnokban voltam először, ahol ugyan nem úgy sikerült a mérkőzés, ahogy szerettük volna, de már eddig is fantasztikus sikereket értünk el, s el kell mondjam, hogy bárhova megyek, bárkivel találkozom, hihetetlen tisztelettel beszélnek velünk, elismerve a nagyszerű eredményeket"

- nyilatkozta.

Habsburg György az olimpia végéig Rióban kampányol majd a magyar kandidálásért, s mint mondta, szeretne minél több sporteseményre eljutni, ám ez nagyban függ az egyéb, a lobbizással összefüggő programjainak alakulásától.

"Kell népszerűsíteni a pályázatot, mert nagyon erős ellenfelekkel kell megküzdeni a rendezésért" - jegyezte meg. Egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy "nagyon reális" esélyt lát a magyar kandidálás sikerére.

"Komoly versenytársak vannak, de mindent meg kell próbálni. Ahogy édesapám (Habsburg Ottó) mondta mindig, aki nem lő, nem talál" - fogalmazott.

Habsburg György szerint Budapest mellett szól, hogy Magyarország a sportban óriási sikereket ért el a történelem során, és még nem rendezett olimpiát.

"Egy régi elképzelés ez már, s egy jól kidolgozott, jó tervünk van"

- foglalta össze gondolatait Habsburg György.

Update: A Habsburgok neve éppen egy hete reppent fel a sajtóban, amikor a Világgazdaság arról írt, hogy Divatcsarnok Projekt Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Zrt. néven a közelmúltban bejegyeztek egy új céget, aminek egyik igazgatósági tagja Habsburg Lotharingiai Mihály főherceg, az ismert uralkodócsalád magyar ágának tagja. A cég részvényeit egy liechtensteini személy, bizonyos Max Turnauer jegyzi.

A Divatcsarnok, azaz a Párisi Nagyáruház az Andrássy út egyik legpatinásabb épülete, jelenleg állami tulajdonban van. Ezért is különös, miért hoztak létre projektcéget. (MTI)