Brendan Dassey végre kiszabadul

Az év elején milliókat nyűgözött le a wisconsini Steven Avery története: a férfi 18 évet ült ártatlanul nemi erőszakért, és amikor kiderült, hogy szándékosan sározták be rendőrök, hatalmas kártérítésért perelt, de nem sokkal később letartóztatták gyilkosságért. Az ő elképesztően fordulatos bűnügyeiről szólt a Netflix dokumentumfilm-sorozata, a Making a Murderer, aminek a múlt hónapban jelentették be a folytatását.

Az ügyben nem csak Steven Averyt ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre, hanem az unokaöccsét, az enyhén értelmi fogyatékos Brendan Dassey-t is, akiből vitatott módszerekkel szedték ki a vallomását, amire mindkét férfi ügyében alapozták az ítéletet. Később, a bíróságon Dassey azt vallotta, hogy a Teresa Halbach meggyilkolásáról szóló véres részleteket egy regényből vette.

Brendan Dassey első kihallgatása, amiben nyomás hatására vallotta be az állítólagos gyilkosságot (Fotó: Making a Murderer / Netflix)

A 2005-ben 16 évesen elítélt Brendan Dassey ítéletét most – miután állami szinten az összes bíróság helybenhagyta – William Duffin szövetségi bíró felülbírálta, így a már 26 éves férfi 90 napon belül szabadulhat. Duffin szerint a nyomozók hamis ígéretet tettek Dassey-nek a kihallgatásakor, amikor azt mondták, „nincs mitől tartania”. Kiemelte azt is, hogy ahogy a nyomozók eljártak a 16 éves, enyhén értelmi fogyatékos fiúval szemben, akivel nem volt jelen egy támogató felnőtt sem, az ellentétes volt az amerikai alkotmánynak a tisztességes eljárás garantálásáról szóló 6. és a jog előtti egyenlőségről szóló 14. kiegészítésével.

Az továbbra sem világos, hogy Steven Avery mennyire ártatlan, és hogy egyáltalán hogyan halt meg Halbach, de a nyomozás részletei olyan korrupciótól bűzlenek, hogy minimum új tárgyalást érdemelne. De mivel minden jogorvoslati lehetőséget kimerített, a fellebbezésének már csak akkor lenne értelme, ha új bizonyítékot találnának. (BBC)