Egy zsidó nácivadász azt állítja, hogy ő fogta el Hitler fő újságíróját, és levetkőztette meg rávizelt az arcára

Történelem
2016 augusztus 30., 17:44
comments 216

Egy idős amerikai zsidó férfi, a holokauszttúlélő Werner Meritz azt állítja, hogy ő és a csapata fogta el Julius Streicher újságírót, Hitler barátját és bizalmasát egy ausztriai faluban 1945-ben. Meritz egy amerikai rádióműsornak nyilatkozva mondta el, hogy

3 napig egy istállóba zárva tartotta Streichert, akit le is vetkőztetett, és rá is vizelt a testére.

Werner Meritz németországi zsidó családból származik, és 1938-ban el is vitték a buchenwaldi koncentrációs táborba. Innen azonban 3 hónap után sikerült meglépnie, majd még a háború kitörése előtt az Egyesült Államokba szökött.

Itt az amerikai hadsereg beválogatta egy titkos programba, aminek a lényege az volt, hogy német anyanyelvű európai emigránsokat használtak a foglyul ejtett nácik kikérdezésére, hiszen ők jobban ismerték a helyi viszonyokat és a német kultúrát, így jobban meg is értették a nácikat.

Julius Streicher (jobbra) és az olasz fasiszta politikus Roberto Farinacci (középen) Berlinben 1939-ben. (AFP PHOTO / AFP PHOTO / PRESSE-HOFFMANN / STRINGER)
photo_camera Julius Streicher (jobbra) és az olasz fasiszta politikus Roberto Farinacci (középen) Berlinben 1939-ben. (AFP PHOTO / AFP PHOTO / PRESSE-HOFFMANN / STRINGER)

Meritz elmesélte ezt már 2006-ban is, amikor a Virginia állambeli Fort Hunt Park őrei felfedezték, hogy a világháború idején ott működött az amerikai hadsereg és a titkosszolgálat P.O. Box 1142. kódnevű titkos vallatóközpontja. Itt a többnyire zsidó vallatók több nácit is át tudtak állítani az amerikaiak oldalára, itt sikerült meggyőzni például az átállásról Wernher von Braun rakétatudóst is, akinek később nagy szerepe lett a Holdra szállásban.

Werner Meritz viszont a háború végén kapott egy csapatot, amivel Európába ment harcolni, és folytatni a nácik vallatását.

Itt, Ausztriában sikerült foglyul ejtenie Julius Streichert. Streicher a zsidóellenes propaganda egyik legfőbb szervezője volt, szerkesztőként dolgozott az antiszemitizmusáról hírhedt Der Stürmer című lapnál.

Meritz azt mondta, hogy bár az amerikaiak arra képezték ki, hogy a vallatásai során ne engedje felszínre törni magából az erőszakot, és inkább férkőzzön a foglyok bizalmába, Streicher elkapásakor eltört benne valami. Levetkőztette a nácit és bezárta egy pajtába.

Mondta is a társainak, hogy ez az ember most az ő foglya, és nagyon durva dolgokat fog tenni vele, mert „ez egy rendkívül gonosz náci”.

3 napig tartotta itt, kényszerítve, hogy meztelenül aludjon a hideg földön, egy alkalommal pedig le is vizelte. Meritz Streicher egész testére vizelt, még az arcába is. Ebben a 3 napban a foglyát kizárólag krumplihéjjal etette, amit szintén lehugyozott, mielőtt odaadta volna Streichernek.

Később Meritz átadta Streichert egy amerikai katonai rendőrségi osztagnak. Aztán hónapok múlva a náci újságírót halálra ítélték Nürnbergben.

Az amerikai rádióműsorban nyilatkozó történész szerint igaz lehet Meritz beszámolója, a Julius Streicher elfogásáról készített katonai feljegyzések ugyanis nagyon hiányosak. És bár általában egy másik amerikai katonának tulajdonítják az újságíró elfogását, Meritznek tényleg volt lehetősége megtenni mindazt, amit állít.

Annyi biztos, hogy a nácit az amerikaiak fogták el az osztrák-német határ közelében lévő Waidring faluban. Julius Streicher először azt állította, hogy ő csak egy festő, aki semmit nem tud a politikáról, és álnevet mondott az amerikaiaknak, de néhány kérdés után megtört.

Nürnbergben Streicher rengeteget beszélt arról, hogy akik foglyul ejtették, rettenetesen bántak vele, csikkeket nyomtak el a testén, beleköptek a szájába, arra kényszerítették, hogy a vécéből igyon, és hogy megcsókolja egy fekete katona lábát. (Hárec)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.