Közleményben magyarázkodik az OBH a különbíróságokról szóló kritikájuk miatt

Augusztus végén írtuk meg, hogy a kormány különbíróságok létrehozását tervezi, itt tárgyalnának például fontos politikai, gazdasági ügyeket. A tervezet elég nagy felháborodást keltett, mivel az látszott belőle, hogy a Fidesz nagyobb befolyást próbál szerezni az igazságszolgáltatásban.

Bár Lázár János főminiszter szerint a bírák odavoltak az ötletért, mi megszereztük az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 32 oldalas elemzését, amiben ízekre szedik a kormány elképzelését.

Ezek után, hétfőn este az OBH nagyon szórakoztató közleményt adott ki, amiben egyszerre próbálnak egy kicsit odabújni a kormányhoz, de közben nem visszatáncolni a korábban leírtakból.

Így született a

Közigazgatási bíróságok - Az OBH több fontos kérdésben támogatja a tervezetet

című MTI hír.

A "több fontos kérdés", amiben az OBH támogatja a kormány ötletét kb. a bírák fizetésemelésére, bizonyos eljárásjogi szabályok módosítására, és a Felsőbíróság létrehozására vonatkozik.

Azt viszont, hogy a kormány saját embereivel töltse fel a különbíróságokat, valamiért továbbra sem szereznék. A mostani közleményükben is benne van, hogy

"a közigazgatási bíráskodás Magyarországon jelenleg is létezik, s az elmúlt 25 évben komoly, rendszerszintű kritika sem hazai, sem külföldi oldalról nem érte. Sőt, mint kifejtették: a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon az ítélkezés gyorsasága európai uniós összehasonlításban is kiváló."

Szóval hogy nem igazán értik, milyen szakmai indokok alapján kell belenyúlni a mostani, működő rendszerbe.

A legjobb mondat mégis ez,

"Az OBH elnöke most is a törvényben meghatározott feladatának tett eleget, amikor a bíróságok véleményét beszerezve és összegezve, véleményezte a törvénytervezetet."

amiben Handó Tünde, az igazságszolgáltatás tetején lévő OBH elnöke magyarázkodik, hogy egyáltalán miért szól bele, amikor a kormány át akarja alakítani az igazságszolgáltatást.