A luxemburgi külügyminiszter a közöny ellen szólalt meg és nem a magyar nép ellen beszélt

"Magyarország uniós tagságának megvonásáról szóló kijelentés ébresztő volt a pénteki pozsonyi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra"

- mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitung című német lapnak, amely szerdai számában tette közzé Asselborn magyarázatát.

(Sergey Pyatakov/Sputnik)

A szocialista politikus a magyar kormány tevékenységéről a Die Welt című német lapban előző nap megjelent interjúban tett kijelentéseiről szólva hangsúlyozta, hogy "nem egy nép, vagy egy ország ellen" akart felszólalni. Hozzátette, úgy érzi, nagy veszélybe került az Európa Unió.

"Alapító atyáink és anyáink tudták, hogy a közösséget nemcsak struktúrákra kell felépíteni, hanem értékekre is"

- fogalmazott.

Jean Asselborn elmondta, mélyen felkavarja, hogy egy egész országot teleplakátolnak menekültellenes plakátokkal, és éles szavait ébresztőnek szánta az EU jövőjéről - Nagy-Britannia részvétele nélkül - tartandó pénteki uniós csúcsra.

"Nem maradhatunk közömbösek. A közöny ellen szólaltam meg. Egész Európának meg kell mozdulnia, különben mindent tönkreteszünk"

- mondta a luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak.

Jean Asselborn a Die Weltben kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A többi között hozzátette, hogy Magyarországon a menekültek távoltartását szolgáló kerítés "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb", a háború elől menekülő emberekkel "szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal", és az ország "nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen".

Asselborn szavai kedden több nagy nemzetközi portálon is vezető hírként futottak és a kijelentése komoly vihart váltott ki a magyar politikai térben is, ahol többen is lehetőségeiknek megfelelően reagáltak: Szijjártó Péter komolytalan figurának nevezte Asselbornt, aki rendes nihilistaként Európa lerombolásán dolgozik, majd Gulyás Gergely is hozzátette a kérdéshez mindazt, amire képes volt. (via MTI)