Fico szerint az EU nagyon fájdalmassá fogja tenni a Brexitet a briteknek

Robert Fico szlovák miniszterelnök a Financial Times szerint arról beszélt a hétvégén Pozsonyban, hogy az EU gondoskodni fog arról, hogy Nagy-Britannára rosszabb sors várjon az EU-n kívül, mint amilyenben EU-tagként volt része. A szlovák fővárosban most tartották meg az első EU-csúcsot, amin a brit miniszterelnök már nem vett részt.

A miniszterelnök szerint a tagállamok nagyon fájdalmassá teszik majd a Brexitet a briteknek, és ez így is van rendjén, ugyanis meg kell mutatni Londonnak, hogy nem kezelheti másodrangú állampolgárokként az országban dolgozó EU-állampolgárokat.

Fico kifejezte tiszteletét is Theresa May brit miniszterelnök felé, de hangsúlyozta, hogy az EU-nak most kell megmutatnia, hogy miért is jár olyan rosszul egy állam, amelyik a kilépés mellett dönt.

A miniszterelnök kijelentette azt is, hogy ha a britek a kilépés után is hozzá akarnak férni az EU-s belső piachoz, akkor Szlovákia legfontosabb igénye ezért cserébe az lesz, hogy egyáltalán ne sérüljenek a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok jogai és kiváltságai. (Financial Times)