Baj van az EU-s kifizetésekkel

Problémája van az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as uniós pénzszórási ciklus magyar modelljének egyik tartópillérével, a 30 százalékos előleggel – írja a papíralapú Világgazdaság.

A lap szerint Brüsszelben sokallják a harminc százalékos szállítói előlegeket is.

A magyar kormány igen agresszívan dézsmálná az uniós forrásokat, korábban arról volt száz, hogy 50-100 százalékos előlegeket hívnának le, eddig azonban a 2400 milliárd forintnyi megkötött szerződésből csak 528 milliárdot fizettek ki, ebből 321 milliárd volt uniós forrásból utalt előleg (ez 14 százalék). A teljes hétéves időszakra jutó magyar keret egyébként 8000 milliárd forint, voltak olyan tervek, hogy ezt mind elköltik 2018 előtt.

A magyar kormány több fordulóban vitatkozik a brüsszeli bizottsággal, a Világgazdaság szerint ha nincs a szerződésben visszafizetési garancia, akkor a 30 százalékot sem tartja elfogadhatónak az Európai Bizottság. A visszafizetési garanciához fedezet, azaz bankgaranciára is szükség van.

A Világgazdaság szerint a magyar állam egyelőre nem foglalkozik az uniós fenntartásokkal. A Mészáros Lőrinc-közeli, Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalt és a Hódút beruházásánál, az M35 Debrecen-Berettyóújfalu vonalán megvalósított munkálatoknál már módosították is a szerződést, és emelték az igényelhető támogatást.