Nyolc év után először csökkenthetik az olajtermelést az OPEC tagjai

Fontos döntést hozott szerdán az olajtermelő országok nemzetközi kartele, az OPEC: a Bloomberg információi szerint megállapodtak arról, hogy visszafogják a termelést.

Így napi 32,5 millió hordó lesz ezentúl a plafon, említette két neve elhallgatását kérő delegált is, az eddigi 33,24 millió helyett.

Az OPEC a következő két hónapban találhatja majd ki, egyes tagországainak mekkora mértékben kell visszavágnia a kitermelését.

A döntésnek várhatóan az egész világgazdaságra kiható következményei lesznek, jót tehet majd a nagy amerikai olajvállalatoknak, Oroszországnak és a szaúdiaknak is, akiknek eddig sok gondot okozott a túl alacsony kőolajár.

A megegyezés arra is utal, hogy az olajtermelésen 2014 óta cívakodó Irán és Szaúd-Arábia megállapodhatott a háttérben (vélhetően orosz, algír és katari közbenjárással).

A hír hallatára emelkedni kezdtek az olajárak (6,5 százalékkal) és a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalatának, az Exxon Mobilnak is megindultak felfelé a részvényei.

Ugyanakkor olajipari elemzők szerint még mindig túltermelési problémák vannak, túl sok olaj ömlik a piacokra, ezért nem igazán szól semmi a nagy áremelkedés mellett a szűk közeljövőben.

Ez pedig itt nagy cikkünk a globális olajpiacról: