1956 roma hőseire emlékeznek szombaton

Október 15-én, szombaton lesz a Roma Büszkeség Napja, és az idei rendezvényt a szervezők összekötik 1956 60. évfordulójával.

Mint a Roma Sajtóközpont közleményében írják, 1956-ban becslések szerint a forradalmárok legalább hat-nyolc százaléka roma volt, ugyanakkor a köztudatból fájdalmasan hiányoznak azok az ismeretanyagok, melyek felhívnák erre a figyelmet.

Ezért szombaton az ötvenhatos forradalom négy roma hősét ábrázoló pólókkal említenek emléket a cigány szabadságharcosoknak. A cél az, hogy ezzel a módszerrel vigyék tovább a történelemkönyvekből hiányzó hősök emlékezetét.

A négy hős, Csányi Sándor, Dandos Gyula, Hrozova Erzsébet és Szabó Ilonka rövid életrajzát az RSK honlapján lehet elolvasni.

A gyülekező szombat délután 2 és 3 között a Corvin közben, a résztvevők onnan vonulnak majd a Blaha Lujza térre, ahol beszédet mond majd a főszervező Setét Jenő, Farkas Franciska színésznő és Jónás Tímea ápolónő, az idei Aranypánt-díj győztese is.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.