Az EU vezetői végre beszélni fognak arról, hogyan próbálja befolyásolni Putyin a tagállamok politikáját

külföld
2016 október 17., 9:39
comments 200

Az EU vezetői azután fognak végre tárgyalni arról, hogyan jelenik meg Oroszország finanszírozóként uniós tagállamok szélsőjobboldali pártjai mögött, hogy újabb hírszerzési vizsgálatok mutattak rá arra, hogyan próbálja befolyásolni Moszkva az uniós államok belpolitikájának alakulását.

A téma a hét során kerül majd napirendre Brüsszelben. Az, hogy téma lesz az uniós csúcson az Oroszországgal való viszony, már hónapokkal ezelőtt eldöntött tény volt, a szélsőjobb finanszírozásának problémája viszont új témákat is felvetett.

A Financial Timesnak nyilatkozó vezető diplomaták elmondása szerint számos ország hírszerzése kezdett el a közelmúltban vizsgálódni az esetleges moszkvai kapcsolatok iránt.

Bár biztonsági és politikai okok miatt a megszerzett információkat nem feltétlenül osztják meg egymással az egyes tagállamok hírszerzői, de a folyamatokat közelről ismerő diplomata szerint több esetben is olyan bizonyítékok állnak rendelkezésre, melyek alapján megalapozottan gyanítható az orosz befolyásolási kísérlet.

photo_camera AFP / POOL / MAXIM SHIPENKOV

Az EU vezetői csütörtök este, egy vacsora keretében fognak majd tárgyalni az oroszokhoz fűződő viszonyról.

Putyin és a moszkvai vezetés folyamatosan tagadta, hogy próbálnák befolyásolni az EU-s államok politikáját.

A lapnak nyilatkozott Fredrik Wesslau, az Európai Bizottság külkapcsolatait vizsgáló thinktank elemzője, aki szerint ugyan nyilvánvalóan nem Oroszország találta ki az EU-ban felerősödő populista mozgalmakat, de az is világos, hogy örülnek ezeknek és egyes esetekben aktívan támogatják is őket. Moszkva hasznos szövetségesként tekint ezekre a pártokra, melyek révén elérhetik céljaikat, azaz az országuk elleni szankciók végét és az Ukrajnával való uniós szolidaritás aláásását.

A Financial Times cikke példákat is hoz az oroszbarát gyanús európai mozgalmakra, a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front mellett rögtön felbukkant a jobbikos Kovács Béla is.

Egy múlt héten megjelent amerikai jelentés szerint Moszkva az utóbbi időben számos gazdasági és politikai lépést tett azért, hogy manipulálják a bolgár, a szlovák, a szerb, a lett mellett a magyar kormány belpolitikáját. A jelentés szerint mindez többek között energetikai projekteken keresztül történt. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt